Komisarka Vera Jourova še naprej skriva dokumente o pritiskih na slovensko ustavno sodišče

Vse bolj se kaže, da je Jourova ob obisku na ustavnem sodišču pritisnila na ustavne sodnike, kako naj odločijo v primeru zakona o RTVS. (vir: arhiv)

Evropska komisarka Vera Jourova še naprej noče pokazati internih dokumentov o pogovorih, ki jih je imela marca lani ob obisku pri predsedniku Ustavnega sodišča RS Mateju Accettu, po katerem je ustavno sodišče nenadoma spremenilo mnenje o zadržanju novele zakona o RTV Sloveniji, kar je nato omogočilo uveljavitev novele in zdajšnji politični pogrom na nacionalki. Dokumentov namreč ni razkrila do roka, ki ji ga je za to postavila evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly.

 

Dokumente zahteva evropski poslanec dr. Milan Zver (SDS/EPP). Ker je kabinet Jourove njegovo zahtevo več mesecev zavračal, se je obrnil na evropsko varuhinjo človekovih pravic, ki je odločila, da mora Jourova dokumente poslancu posredovati do 29. januarja.

Zdaj je Zver sporočil, da tega do omenjenega roka ni naredila, s čimer je tudi “formalno stopila v spor s še eno institucijo Evropske unije”.

“Vsakemu je že zdavnaj jasno, da je bila misija Vere Jourove v Sloveniji škandal brez primere, ki je omogočil brutalne čistke na RTV Slovenija, zato se ga odgovorni na Evropski komisiji na vse pretege trudijo prikriti,” je zapisal Zver.

“Zdaj, ko je jasno, da Evropska komisija ne spoštuje niti odločb Evropskega ombudsmana, od Emily O’Reilly zahtevam odločnejše ukrepanje in sankcioniranje odgovornih v tej zgodbi, tudi preko sodišča EU. Nedopustno bi bilo, da bi postopek namenoma zavlekli do konca mandata Evropske komisije,” je zapisal.

Spomnimo, da je kmalu po obisku Vere Jourove na ustavnem sodišču slednje odločilo, da razveljavi svoje zadržanje novele zakona o RTV Slovenija, kar je bila ena najbolj nenavadnih odločitev ustavnega sodišča, kar to obstaja. Mnogi so takrat domnevali, da je Jourova pritisnila na ustavne sodnike, da spremenijo svojo odločitev, kar se zdaj vse bolj potrjuje.

A. V.