Komentar Romane Tomc na dodelitev resorja kandidatu za komisarja Janezu Lenarčiču

(Foto: Flickr)

Predsednica Evropske Komisije Ursula von Der Leyen je danes objavila seznam resorjev, ki jih je namenila posameznim kandidatom za evropske komisarje. Kandidatu iz Slovenije, Janezu Lenarčiču, je dodelila resor za krizno upravljanje.

Evropska poslanka Romana Tomc.

Mnenja v slovenski javnosti glede tega so različna, Romana Tomc, evropska poslanka in vodja slovenske delegacije EPP v Evropskem parlamentu, je to komentirala z naslednjimi besedami:

“Postopek imenovanja kandidata za evropskega komisarja je nakazoval, da se slovenska vlada zaveda, da nima velikih možnosti vplivati na resor, ki nam bo dodeljen. Zato ob informaciji, da je Sloveniji dodeljen resor kriznega upravljanja, ni niti posebnega razočaranja niti navdušenja. Resor, ki ga je doslej pod nekoliko drugačnim imenom vodil ciprski komisar, ni med pomembnejšimi. Ima pa izrazito humanitarno vsebino, ki ni omejena le na Evropsko unijo.

Ne glede na to, da Slovenija ostaja zunaj ključnih igralcev v EU, pa je to vendarle priložnost, da Janez Lenarčič pokaže večjo dodano vrednost, kot njegovi predhodniki. Želim mu dobro predstavitev in potrditev, nato pa uspešno delo.”

Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič mora zdaj prestati še zaslišanje pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament bo novo t. i. evropsko vlado potrjeval na zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra v Strasbourgu.

C. R.