Kočevski rog: Od vlade pričakujejo pogreb žrtev na Žalah v letu 2023

Jama pod Macesnovo gorico

Danes je evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Komisija Vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je ob tej priložnosti izrazila pričakovanje, da bo Slovenija nadaljevala prizadevanja za uresničitev pravice do groba in spomina za vse smrtne žrtve vojnega in revolucionarnega nasilja.

Vlado so pozvali, da naj se odloči za grob na Žalah.

Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč podpira nadaljevanje raziskav vseh grobov in grobišč, zbiranje podatkov o vseh žrtvah in njihovih grobovih. Le tako bo nastal dejstvom ustrezen register vojnih grobišč, so zapisali.

Predsednik dr. Jože Dežman je ob tem za radio Ognjišče povedal: “Komisija pričakuje nadaljevanje vsega dela, ki je bilo začeto pod prejšnjo vlado. Prvi znaki so obetavni. Ker pa se v breznu pod Macesnovo gorico število izkopanih žrtev že dviga nad 2000, pozivamo vlado, naj naredi vse, da bodo uresničene pobude komisije, da žrtve dobijo svoj grob na Žalah. Komisija je poudarila, da gre za nacionalno tragedijo in glavno mesto mora imeti v svoji veličini tako narodno slabo, kot narodne tragedije.”

Glede na to, da je pričakovati, da bodo vsi posmrtni ostanki iz brezna izkopani v letošnjem letu, pričakujejo, da bo vlada omogočila pogreb žrtev na Žalah v letu 2023. “Da je pa to možno, je treba postopke začeti čim prej,” je poudaril dr. Dežman.

Komisija sicer že več let izreka pobude, da naj žrtve tega vojnega zločina in zločina proti človečnosti dobijo svoj grob v glavnem mestu Slovenije. Prav z izkopom posmrtnih ostankov žrtev iz brezna pod Macesnovo gorico je ta pobuda toliko bolj utemeljena. Saj glavno mesto države v svojem simbolnem krogu zajema vse narodove skrajnosti.

Dan spomina na žrtve komunizma, nacizma in fašizma

Žrtev komunizma, nacizma in fašizma se danes spominja vsa Evropa. V Sloveniji bo danes slovesnost potekala tudi v Ljubljani. Predsednik Borut Pahor bo ob 17.30 položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Pred slovesnostjo pa bo sprejel visoke predstavnike verskih skupnosti v Predsedniški palači. Ob 18.30 se bo v ljubljanski stolnici udeležil maše za žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Predsednik Borut Pahor bo imel ob tej priložnosti nagovor. V počastitev spomina na žrtve bo pri spomeniku na Kongresnem trgu ob 17.30 krajša slovesnost, nato se bodo zbrani odpravili v ljubljansko stolnico.

Arheologi so doslej izkopali posmrtne ostanke več kot 2000 žrtev povojnih pobojev. Po pričevanjih, predhodnih raziskavah in izkopu več kot 70 kilogramov predmetov ter po temeljitem detektorskem pregledu se z veliko verjetnostjo domneva, da so v breznu posmrtni ostanki umorjenih Slovencev.

A. L.