Kočevski podjetnik in večinski lastnik Rotisa Ivan Črnkovič terja 13 milijonov evrov odškodnine

Radio Slovenija je danes poročal, da je Ivan Črnkovič, večinski lastnik in prokurist podjetja Rotis, ki ima proizvodne prostore v Kočevju, vložil tožbo zoper državo. Od države zahteva dobrih 13 milijonov evrov, kot razlog navaja, da se večina zahtevane odškodnine nanaša na poslovno škodo, ki je bila povzročena njegovemu podjetju, preostali del pa se nanaša na nezakonit zapor. Pozneje se je izkazalo, da je zgolj zavrnil poravnalno ponudbo državnega pravobranilstva, v skrajnem primeru pa napoveduje tožbo. Tožba torej še ni vložena.

Gre za primer Patria, v katerem je bil Ivan Črnkovič neupravičeno in nezakonito v zaporu kar 184 dni.

Odškodnino zahtevata tudi Tone Krkovič, ki je bil neopravičeno v zaporu 259 dni in zahteva 600 tisoč evrov odškodnine, Janez Janša pa je bil nezakonito zaprt 145 dni in zahteva 900 tisoč evrov odškodnine. Tako Krkovič kot Janša zahtevata odškodnino zaradi nezakonitega zapora.

Pri tem navedeni zahtevajo, da država odškodnino izterja od tožilcev in sodnikov, ki so tožili in sodili.

Črnkovič, ki izhaja iz območja Kostela, je podjetje Rotis ustanovil že januarja 1991. V podjetju, ki ima proizvodne prostore v Kočevju, izdelujejo ležaje, zobnike in sornike, večino proizvodnje izvozijo. Med hitro rastoča podjetja – gazele je bilo podjetje prvič uvrščeno leta 1997, nato so to priznanje prejeli še osemkrat. Po letu 2000 so se večkrat uvrstili tudi med največje slovenske izvoznike.

Primer Patria jih je precej sesul, kar je Črnkovič javno že nekajkrat povedal. Zahtevek za odškodnino naj bi podkrepil z dokazi o oškodovanju podjetja.