Kočevskemu napadalcu z nožem 7 let in 7 mesecev zapora

Kočevski policisti so 1. oktobra lani okoli 1. ure ponoči obveščeni o napadu z nožem v gostinskem lokalu. Poročali so, da je 25-letni moški med prepirom na terasi okrepčevalnice v Kočevju z nožem napadel 34-letnega moškega in ga pri tem huje poškodoval. Odpeljali so ga v Zdravstveni dom Kočevje, od tam pa v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Zdaj je že potrjeno, da je storilec z nožem napadel znanega slovenskega bodibilderja, Saša Petka, kočevskega občinskega svetnika in nekdanjega državnega prvaka v bodibildingu. Po navedbah PU Ljubljana so bile poškodbe hude, življenje poškodovanega pa ni bilo ogroženo. Policisti so povzročitelju, ki naj bi bil povratnik iz zapora, odvzeli prostost in ga pridržali.

Danes mediji poročajo, da je bil napadalec 25-letni Martin Brezar iz Stare Cerkve. Sodišče mu je dodelilo 7 let in 7 mesecev zapora. Ker mi je sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Marko Češnovar preklical še eno pogojno obsodbo od prej, bo v zaporu osem let.

Zoper Brezarja na sodišču poteka še ena ovadba, po kateri je obtožen povzročitve hude poškodbe.

Po poročanju časnikov je 1. oktobra 2017 do nasilja prišlo na napol zasebni zabavi ob zaprtju lokala. Kot je na podlagi zbranih dokazov ocenil sodnik, je Petka, ki je bil tam s svojo družbo, Brezar začel brez povoda zbadati na račun velikosti njegovih mišic. Oba sta bila pod vplivom alkohola, Brezar tudi kokaina. Med njima je prišlo do pretepa, pri čemer je Brezar Petka zabodel z nožem.

Brezarjeva obramba je zatrjevala, da je šlo za silobran ali prekoračen silobran, saj naj bi se Brezar z nožem le branil. Vendar pa je sodnik odločil drugače. Zavrnil je tudi navedbe, da je imel Petek v krvi poleg alkohola še kako drugo snov za povečevanje mišic, ki bi lahko vplivala na njegove odzive in agresivnost. Opozoril je tudi na izjave večine prič, da je Petek nekonfliktna oseba.

V dokaz, da je agresivnost veliko bolj Brezarjeva lastnost, je sodnik navedel dejstvo, da je bil že osemkrat kaznovan, v glavnem zaradi nasilniških kaznivih dejanj.

Po navajanju časnikov Petek še vedno čuti posledice poškodb. Od Brezarja zahteva 23 tisoč evrov odškodnine, o kateri pa sodnik še ni odločal. Ker bi razčiščevanje, kako visoka odškodnina bi bila najprimernejša, odločno podaljšalo postopek, je oškodovanca napotil na pravdo, še navajajo.

C. R.