Kočevska Reka: Slovesnost v spomin na prvi postroj enote Teritorialne obrambe RS

Udeleženci današnje slovesnosti v Kočevski Reki.

Opoldne je bila v spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v Kočevski Reki slavnostna prireditev ob obletnici prvega postroja enote Teritorialne obrambe RS, leta 1990. Slovesnost sta pripravila Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in Društvo MORiS, potekala je v spomin na dan, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski.

Pozdravna nagovora sta imela poslanec SDS Franc Breznik in župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, slavnostni govornik je bil prvi predsednik vlade demokratične Vlade RS, Lojze Peterle. Prireditve so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, prvi obrambni minister Janez Janša, Tone Krkovič, predsednik Društva MORiS Kočevska Reka, dr. Božo Predalič, generalni sekretar VSO in evropska poslanka Patricija Šulin.

Za kulturni program so poskrbeli pesnik Igor Pirkovič in Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Franc Breznik, tudi član predsedstva VSO, je v uvodnem delu med drugim pozdravil tudi hrvaško delegacijo veteranov, svojce umrlih v vojni za SLO ter udeležence dneva, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski. Dejal je: »Na tem mestu je zadišalo po Slovenski vojski. Tukaj so se v bran postavili moji kolegi in širili vonj poguma, veselja, zaščite in lepote duha. Ta vonj je v sebi integriral veliko energije.« Spomnil je tudi, da je armada JLA začela z genocidom maja 1990 in končala z genocidom v Srebrenici 1995.

Slavnostni govornik je Lojze Peterle pa je dejal: »Prav tu sem stal 17. decembra 1990.« Nato je opisal dogodke in dejal: »Tistega leta 1990 se je zgodila ključna diskontinuiteta in prelom s tedanjo Teritorialno obrambo RS. Brez MSNZ ne bi bilo Slovenije. Če mi je takrat zadišalo po Slovenski vojski, je to zato, ker sem jo videl in začutil. Tisti, ki so bili tu, niso bili tu zaradi ideologije, ampak iz domoljubja.«

Zbrane je pozdravil tudi župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, ki je orisal klavrno zgodovino Kočevske, a hkrati poudaril, da je v trenutku, ko je morala pokazati domoljubje, to leta 1990 tudi naredila. »Slovenijo nosimo v srcih in zanjo smo pripravljeni narediti vse,« je dodal.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij z današnje slovesnosti.

Kulturni program: pesnik Igor Pirkovič in Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.
Franc Breznik.
Dr. Vladimir Prebilič.
Slavnostni govornik Lojze Peterle.
Postroj.

Vir in foto: VSO, Twitter.

C. R.