Kočevje: Yaskawinih 25 milijonov evrov za novo tovarno robotov

Roboti. Foto: Yaskawa

Japonska Yaskawa, največja proizvajalka industrijskih robotov na svetu, je oktobra v Kočevju začela graditi tovarno robotov. Novomeški CGP mora gradbena dela končati do avgusta 2018, za uporabno dovoljenje načrtujejo, da ga bodo pridobili do konca septembra 2018.

Poskusno proizvodnjo bodo začeli novembra, marca 2019 pa bo predvidoma stekla redna proizvodnja.

V prvi fazi bodo odprli 150 novih delovnih mest, do leta 2021 pa naj bi imeli 250 zaposlenih. Ker bo v Sloveniji tudi razvojni center, bo vsaj tretjina delovnih mest za inženirje.

Nova tovarna v Kočevju bo imela od 12 do 13 tisoč kvadratnih metrov pokritih površin, celotna naložba bo vredna približno 25 milijonov evrov. Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,6 milijona evrov. Robote, izdelane v Kočevju, bodo prodajali po Evropi, Srednjem vzhodu in Afriki.

Yaskawa se je z občino Kočevje dogovorila, da lahko v prihodnjih petih letih kupi dodatne štiri hektarje zemljišča. Yaskawa Ristro, ki je slovenska družba Yaskawe s sedežem v Ribnici je imela lani 30,6 milijona evrov prihodkov, letos pa posluje bolje od načrtov. V poslovnem letu, ki ga bodo končali februarja 2018, bodo imeli vsaj 32 milijonov evrov prihodkov, navajajo v reviji Manager, kjer so tudi predstavili Yaskawine načrte v letu 2018.

C. R.