Kočevje: V Melaminu obnovili okoli dve tretjini proizvodnje

Pomoči Evropske komisije ne bo, ministrstvo za gospodarstvo je umaknilo vlogo, ker je bila škoda za okolje premajhna.

Melamin, Kočevje(vir: arhiv)

V kočevskem podjetju Melamin, kjer je 12. maja lani odjeknila huda eksplozija, jim je do zdaj uspelo obnoviti okoli 65 odstotkov nekdanje proizvodnje. Preostalo proizvodnjo naj bi zagnali do spomladi prihodnjega leta, je za STA povedal direktor Srečko Štefanič.

Pomoči Evropske komisije ne bo, ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han (SD), je umaknilo vlogo, ker je bila škoda za okolje premajhna.

V podjetju so odločeni obnoviti okoli 80 odstotkov nekdanje proizvodnje. Preostalih 20 odstotkov je namreč predstavljala proizvodnja s epiklorhidrinom, ki pa je na trenutni lokaciji zaradi varnosti in nasprotovanja okoliškega prebivalstva ne nameravajo več zagnati.

Po besedah Štefaniča v podjetju trenutno potekata gradnja bazena za požarne vode ter nameščanje dodatnih napeljav v cisternskem skladišču. Urejajo tudi nov vstop v podjetje. “Na splošno se je delo normaliziralo,” je povedal direktor.

Za sanacijo po nesreči v podjetju do zdaj niso prejeli nobene pomoči države, zanjo tudi niso zaprosili. So pa upali, da bodo pomoč prejeli od Evropske komisije, kar pa se ne bo zgodilo.

“Ministrstvo za gospodarstvo, ki nas je prijavilo za pomoč, je namreč ocenilo, da je verjetnost, da bi kaj dobili, majhna, zato je prijavo umaknilo,” je povedal Štefanič. Do pomoči naj ne bi bili upravičeni zato, ker je bila škoda na okolje premajhna.

So pa dobili nekaj predhodnih izplačil iz zavarovalnin, vendar še ne celotnega zneska. Štefanič ocenjuje, da zavarovalnina ne bo pokrila celotne škode, jim bo pa pomagala preživeti.

V podjetju ves čas poteka tudi iskanje morebitne nove lokacije za preselitev proizvodnje izven mesta Kočevje. Trenutno je v teku dopolnjevanje študije, ki preverja možne lokacije za selitev. Dodatek k študiji, ki je bil naročen, in v okviru katerega preverjajo dodatne lokacije, naj bi bil po besedah Štefaniča končan nekje do konca leta. Ko ga bodo dobili, da nameravajo predstaviti javnosti.

Skupaj s sanacijo je po nesreči stekla tudi kriminalistična preiskava morebitne odgovornosti. Februarja letos so ljubljanski kriminalisti na ljubljansko okrožno tožilstvo ovadili štiri fizične in eno pravno osebo, ki jih sumijo storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. Po proučitvi ovadb je pristojna tožilka od policije zahtevala nekatere dopolnitve, na katere pa še čaka, so za STA povedali na državnem tožilstvu.

K. R.