Kočevje: Podjetje Intersocks lani izjemno uspešno

Intersocks v Kočevju (vir: podjetje)

V kočevski tovarni nogavic Intersocks so lani kljub epidemiji poslovali rekordno in presegli zgodovinsko najboljše rezultate družbe iz leta 2019.

Direktor Marjan Kočila je tudi glede prihodnjega poslovanja optimističen, čeprav je poslovno okolje nestanovitno.

Kočevsko podjetje Intersocks, v katerem je zaposlenih 170 ljudi, je del širše mednarodne družbe Intersocks Group, ki ima izpostave še v Švici, Italiji, na Hrvaškem in Poljskem. V Sloveniji je družba prisotna četrt stoletja, intenzivneje od leta 2018, ko je v Kočevju postavila lastno pletilnico.

V podjetju so lani ustvarili več kot 50 milijonov evrov prihodkov in predvidevajo 4 milijone evrov dobička. Pred tem je bilo rekordno leto 2019, ko so imeli 45 milijonov evrov prihodkov in 2,4 milijona evrov dobička.

Takšne rezultate jim je uspelo doseči kljub precejšnjim organizacijskim težavam, s katerimi se srečujejo zaradi pandemije. Soočajo se namreč s težjo dobavljivostjo nekaterih vhodnih surovin, deloma nepredvidljivimi dobavnimi roki ter rastjo stroškov logistike, materialov in energentov.

Ne glede na to je Kočila pri oceni prihodnjega poslovanja optimističen. Intersocks je sicer tradicionalno vezan na evropske in severnoameriške trge, kamor prodajo večino proizvodov.

Tudi v prihodnje namerava Intersocks v Kočevju širiti in povečevati zmogljivosti, polno zmogljivost pa naj bi dosegli konec leta 2022.

Glede slovenskega poslovnega okolja Kočila navaja, da Slovenija nudi kar nekaj primerjalnih prednosti pred cenejšimi državami jugovzhodne Evrope. Čutijo pa pomanjkanje kadrov, za kar menijo, da je kriva odmaknjenost od centra.

“Če bi imeli boljše cestne povezave, bi bilo Kočevje atraktivno poslovno okolje za prebivalce bližje prestolnici, saj bi v 30 minutah lahko prihajali na delo tudi iz Ljubljane,” je povedal za STA.

Tudi davčno okolje ni med “najbolj atraktivnimi v Evropi”, kar je lahko ovira pri odločitvah za nadaljnje naložbe. Pogrešajo še jasno dolgoročno strategijo, kakšno bo slovensko poslovno okolje v prihodnjih letih. “To bi namreč zelo olajšalo strateške odločitve tujih lastnikov za nadaljnje investicije in razvoj podjetja v Sloveniji,” je dodal.

Intersocks se ukvarja s proizvodnjo in prodajo nogavic ter distribucijo znanih blagovnih znamk. Razvoj in oblikovanje poteka v matičnem podjetju v Italiji, pletenje v partnerskih podjetjih v Italiji, preostale funkcije poslovanja so v celoti v Kočevju.

K. R.