Kočevje: Odprli nov 16-oddelčni vrtec

Nov, 16-oddelčni vrtec Čebelica v Kočevju. Fotografija z začetka septembra, uradno so ga odprli včeraj, 13. septembra 2022, okolico bodo dokončno uredili do oktobra. (vir: Občina Kočevje, FB)

V Kočevju je bila ena največjih naložb v zadnjih letih izgradnja novega vrtca v mestu. Gre za 16-oddelčni, lesen, skoraj ničenergijski objekt, ki so ga slovesno odprli v ponedeljek. Cena za oddelek vrtca je okoli 594.000 evrov.

Nov vrtec lahko sprejme nekaj več kot 300 otrok, kar je polovica vseh, ki jih ima Vrtec Kočevje, ima nekaj več kot 5000 kvadratnih metrov bruto površine, stal je nekaj več kot 9,5 milijona evrov ali okrog 1900 evrov za kvadratni meter bruto površine.

Od 9,5 milijona evrov je nekaj manj kot 7,3 milijona zagotovila občina, dober milijon evrov so dobili iz Eko sklada, še približno 1,2 milijona evrov je občina pridobila od države, v času prejšnje, Janševe, vlade.

Nov vrtec so postavili na mestu, kjer je bila prej stara stavba enote Čebelica. V njem bodo zagotavljali varstvo za otroke enote Čebelica ter enot Kekec in Biba. Prostori slednjih dveh pa bodo namenjeni potrebam osnovne šole. V okviru naložbe so uredili še dovozno cesto s parkirišči, zunanje otroško igrišče, gospodarsko dvorišče in parkirišče.

Občina je h gradnji novega objekta enote Čebelica, ki je največja enota Vrtca Kočevje, pristopila v letu 2015. Projektno nalogo so izdelali v letu 2017. Februarja 2021 so podpisali pogodbo z izvajalcem, podjetjem CGP iz Novega mesta, z deli pa začeli mesec dni pozneje. Nov objekt je bil uporabnikom predan konec avgusta, do oktobra naj bi dokončali še zunanjo ureditev.

Vrtec ima 16 oddelkov: v pritličju je 8 oddelkov, od tega 7 za otroke, stare od 1 do 3 let, in en razvojni. Še 8 oddelkom je v 1. nadstropju. Na hodnikih imajo otroci pestro izbiro igralnih kotičkov, od likovnega, branega do lego kotička ter notranji tobogan, ki dve starostni skupini dodatno povezuje. Velik poudarek je tudi na zagotavljanju dodatnih prostorov za individualno delo z otroki s posebnimi potrebami ter senzorični sobi, ki omogočajo hitrejše napredovanje in lažje premagovanje ovir.

Nov vrtec:

Foto, vir: Občina Kočevje, FB

Celoten potek izgradnje je predstavljen na povezavi: kocevje.si

K. R.