Kočevje: Na vidiku 50 novih delovnih mest

Prostori podjetja Intersocks na Reški 14 v Kočevju. (vir: Intersocks)

V Kočevju potekajo priprave za izgradnjo pletilnice nogavic. Na zemljiščih, kjer se nahaja tudi že vsaj pet let nedelujoča mini betonarna, bodo zgradili proizvodne prostore za dnevno proizvodnjo 23 tisoč oziroma 5,25 do 7 milijona parov nogavic letno. Predvidenih je 50 novih delovnih mest.

Podjetje IS-RE bo v Kočevju zgradilo novi objekt s površino 8.260,56 kvadratnega metra. Objekt bo lociran poleg obstoječega, kjer že izvajajo pisarniško dejavnost, skladiščenje in distribucijo.

V novem objektu bo potekala proizvodnja, in sicer pletenje tehničnih nogavic in njihovo konfekcioniranje.

Po sklepu Agencije RS za okolje (Arso) podjetju ni treba izvajati presoje vplivov na okolje, saj okoljevarstveno dovoljenje ni potrebno. Iz obrazložitve sklepa je razvidno, da bodo v novi zgradbi štiri prostorsko povezane enote, poleg skladišča še pletilnica za pletenje nogavic in del, kjer se izvajajo pranje, sušenje in likanje nogavic ter pakiranje.

Do 7 milijonov parov nogavic letno

V novih prostorih bodo ob polni zasedenosti proizvodnje (24 ur dnevno, zasedenost vseh pletilnih strojev) porabili po 1400 kg pletiva za izdelavo nogavic, kar je 511 ton letno. Dnevno bodo izdelali 23.000 parov nogavic. Načrtovana letna količina izdelkov je od 5,25 do 7 milijonov parov nogavic, odvisno od tipa nogavic v proizvodnji.

Kakšen je tehnološki postopek pletenja?

Zanimiv še tehnološki postopek pri pletenju nogavic. Vhodni material predstavljajo pletiva (jarni), ki so predhodno že obdelani in pripravljen. Pletivo je sestavljeno iz: poliamida, volne, akrila, poliestra, polipropilena in bombaža, ostalega materiala pa je manjši delež v sestavi. Pletivo se glede na predvideno sestavo in način pletenja nogavice nastavi na računalniško krmiljene pletilne stroje.

Napletene nogavice se nato transportirajo v vrečah in transportnih vozičkih do pralnih strojev, kjer potekata pranje in mehčanje nogavic. Vodi v pralnih strojih se dodaja mehčalec in čistilno sredstvo za pranje nogavic. Pranje traja približno 20 minut. Oprane nogavice se posuši v sušilnih strojih. Po pranju in sušenju pa se izdelke v plastičnih vrečah in s pomočjo vozičkov dostavi do strojev za oblikovanje – likalnikov. Delavci nogavice natikajo na likalne noge, ki potujejo skozi stroj in s pomočjo pare, vročine in stiskanja dobijo končno obliko. Nogavice nato še prekontrolirajo in zlagajo na servirne pladnje, končna faza pa je pakiranje, ki je ročno in avtomatsko.

V novem objektu je predvidenih 50 novih delovnih mest.

Kakšen bo novi objekt? Sestavljen bo iz dveh delov, in sicer prvi bo v velikosti 80 x 36 metrov in drugi 46 x 14,45 metra. Predvidene so tudi garderobe, skupni prostori in sanitarije. Konstrukcija objekta bo pretežno montažna. Zagotovljenih bo tudi 93 parkirnih mest, od tega 36 za obstoječi in 57 za novi objekt. Na podlagi sklepa Arsa bo podjetje lahko pridobilo gradbeno dovoljenje, gradnja bo predvidoma trajala 6 mesecev.

Več: arso.gov.si

Podjetje IS-RE je družba za upravljanje nepremičnin, katerega lastnica je družba SOCK-TEC AG iz Švice. Direktorica kočevskega podjetja je Debby Hurwits, prokurist pa Marjan Kočila. Dejavnost podjetja je oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin in je brez zaposlenih. Posredno je povezano s podjetjem Intersocks, ki deluje na istem naslovu, na Reški 14 v Kočevju. Dejavnost tega podjetja je proizvodnja nogavic in ima okoli 70 zaposlenih. Lastnica podjetja Intersocks je italijansko podjetje Intersocks. Vodilna v kočevskem podjetju Intersocks, ki je v letu 2016 imelo 35 milijonov evrov prihodkov in 1,7 milijona evrov dobička, sta ista kot v podjetju IS-RE, to sta Debby Hurwits in Marjan Kočila.

J. M.