Kočevje: Na gimnaziji in srednji šoli v zadnjih letih večji vpis

Na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje v zadnjih letih beležijo povečevanje vpisa. Še leta 2018 so imeli konec avgusta vpisanih 319 učencev, letos že 412. Nasploh opažajo, da se k njim vrne del učencev, ki so se vpisali na druge šole izven Kočevja, npr. v Ljubljani ali Novem mestu, in potem ugotovijo, da jim domače okolje bolj ustreza.

Po navedbah ravnatelja Tomaža Markoviča so z letošnjim vpisom zadovoljni, čeprav je ob vpisnem postopku kazalo slabše.

Konec avgusta so imeli vpisanih 412 dijakov, kar je več kot pretekla leta. Med drugim so se po enem tednu od vpisa k njim vpisali nekateri učenci, ki so se pred tem vpisali na šole v Ljubljani ali Novem mestu, potem pa so “prepoznali, da jim tuje okolje ne nudi toliko, kot so pričakovali”. “Zato smo v začetku meseca vpisali kar precej dijakov v vse programe, tudi gimnazijskega, kar je posledično privedlo do dveh gimnazijskih razredov,” je za STA povedal ravnatelj Markovič.

V programu gimnazija je trenutno vpisanih 163 dijakov, preostali so v programih ekonomski tehnik, ekonomski tehnik PTI, mizar, obdelovalec lesa, oblikovalec kovin – orodjar, prodajalec in strojni tehnik. V programu gimnazija imajo dva oddelka, v vseh ostalih po enega. Nudijo tudi izobraževanje odraslih.

Šola deluje v dveh stavbah

Šola deluje v dveh stavbah, saj sta se leta 2012 združili Gimnazija Kočevje in Srednja šola Kočevje. V stavbi nekdanje srednje šole se izobražujejo dijaki v nižjem in srednjem poklicnem ter poklicno-tehniškem izobraževanju, v stavbi gimnazije pa so gimnazijci, ekonomski in strojni tehniki.

Pogoji za delo so po oceni ravnatelja ustrezni, saj je bila stavba gimnazije prenovljena leta 2002, stavba srednje šole pa je bila leta 2014 zgrajena na novo. Šolo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vsako leto tudi dofinancira.

Združitev gimnazije in srednje šole je bila pozitivna

Markovič združitev dveh šol v eno ocenjuje kot pozitivno, saj je bilo s tem dijakom omogočeno lažje prehajanje med izobraževalnimi programi, tudi učitelji lahko poučujejo v različnih programih, ne samo v enem.

Okužbe z novim koronavirusom

Podatki o okužbah z novim koronavirusom za kočevsko Gimnazijo in srednjo šolo kažejo, da sta trenutno okužena dva dijaka. Do sobote, 2. oktobra, sta bila v karanteni dva oddelka, 2. in 3. letnik (skupno 51 oseb), pouk je potekal na daljavo. Do četrtka, 30. septembra, pa je bil v karanteni 1. letnik (30 oseb), tudi tu je pouk potekal na daljavo. Še pred tem, od 22. do 25. septembra, je bil v karanteni 1. letnik (30 oseb). V vseh primerih je šlo za okužbe ali sum na okužbo pri dijakih.

K. R.