Kočevje: Brezplačni prevozi za starejše žanjejo uspehe

(vir: Zavod Sopotniki, arhiv)

Storitev brezplačnih prevozov za starejše je v Kočevju zaživela nad vsemi pričakovanji. Eno vozilo je bilo premalo za opravljanje vseh prevozov, zato je Občina Kočevje kot prva v Sloveniji zagotovila še dodatno vozilo.

Z dvema voziloma bo omogočeno večje pokrivanje potreb starejših občanov Kočevja po mobilnosti, s tem pa se jim omogoča tudi večjo samostojnost in kakovost življenja.

Ključe Kie Ceed je 5. julija 2019 iz rok župana dr. Vladimirja Prebiliča v imenu Zavoda Sopotniki in vseh prostovoljcev prevzel Marko Zevnik, ustanovitelj in direktor zavoda. Dogodku so se pridružili številni prostovoljci in uporabniki, ki so s storitvijo izjemno zadovoljni in se veselijo, da jim bo sedaj omogočenih še več prevozov, predvsem do zdravnika v Kočevju ali Novem mestu.

Občina Kočevje in Zavod Sopotniki sta začela sodelovati 1. februarja 2018, od takrat dalje so starejši občani Kočevja deležni brezplačnih prevozov.

Storitev je v dobrem letu dni zaživela nad vsemi pričakovanji, kar dokazuje, kako pomembna je tovrstna storitev v največji občini v Sloveniji.

Trenutno je v bazi že 240 aktivnih uporabnikov in 15 aktivnih prostovoljcev, ki so do slej prevozili že več kot 30.500 km in opravili okrog 2000 prostovoljskih ur.

Občina Kočevje vabi tudi prostovoljne voznike vseh let in poklicev, ki svoje delovne, študijske in druge obveznosti lahko uskladijo s prostovoljskim delom.

Projekt Sopotniki pokriva  manjše in večje kraje na območju občin Hrpelje – Kozina, Divača, Sežana, Sevnica, Brežice, Krško, Kočevje, Postojna, Pivka, Ajdovščina, Ankaran, Litija in Šmartno pri Litiji, Slovenj Gradec in Cerknica. Potnika pa lahko glede na njegovo željo odpeljejo tudi dlje.

Kako to izgleda v praksi?

Ne samo obisk zdravnika ali občine, upravne enote in podobno, zadnji javno objavljeni primer je naslednji (naslovna fotografija): “Sopotniki Kočevje smo odpeljali gospo na obisk k prijateljici v sosednjo vas. To je bilo veselje, ko sta se srečali. Kljub temu, da sta vasici dokaj blizu, ne moreta peš ena do druge. Zelo smo srečni, da lahko pomagamo. Ppremagujemo navidezne razdalje in povezujemo.”

Prevzem drugega vozila. (vir: Občina Kočevje)

C. R.