Kočevja: Družba Slovenski državni gozdovi z novim vodstvom

Robert Tomazin in Andrej Janša (vir: Utrip Vaše Občine)

Nadzorni svet družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki ima sedež v Kočevju, je na včerajšnji seji za glavnega direktorja družbe soglasno imenoval Roberta Tomazina, za člana poslovodstva pa Matjaža Juvančiča in Andreja Janšo, so sporočili iz podjetja. Poslovodstvo družbe je imenovano za petletni mandat.

Družbo Slovenski državni gozdovi je od 5. maja lani vodil začasni direktor Samo Mihelin, in sicer mu je bil mandat podeljen do imenovanja novega poslovodstva, vendar največ za obdobje enega leta. Nadomestil je Zlatka Ficka, na katerega so leteli številni očitki pri vodenju družbe.

V Kočevju so z imenovanjem posebno Roberta Tomazina (novega generalnega direktorja) in Andreja Janše (novega finančnega direktorja) zelo zadovoljni. Navajajo, da je to odlična novica, saj je bilo veliko namigov, da se bo SiDG z direktorjem, ki ni iz Kočevja, preselil v drug kraj.

“To je najboljši možen razplet za Kočevje in za Kočevarke in Kočevarje, ki sedaj delajo na SiDG,” so objavili na portalu Utrip Vaše Občine.

Prejšnji teden je sicer vlada v nadzorni svet družbe Slovenski državni gozdovi imenovala Branko Neffat, seznanila pa se je tudi z novimi člani nadzornega sveta, ki so predstavniki delavcev, in sicer Špelo Hribar, Lovrom Bornškom in Tomažem Oberstarjem.

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) je podjetje v državni lasti, njihova temeljna dejavnost in poslanstvo pa je gospodarjenje z državnimi gozdovi, kar vključuje upravljanje, razpolaganje in kupovanje gozdnih površin. Državni gozdovi predstavljajo približno 20 odstotkov vseh gozdov pri nas.

Spodbujajo predelavo in obdelavo lesa ter razvoj domače lesne industrije, izvajajo tudi gojitvena in varstvena dela, vzdrževalna in gradbena dela na gozdni infrastrukturi ter številne druge aktivnosti, ki zagotavljajo krepitev socialnih in ekoloških funkcij gozdov.

SiDG ima tudi nekatera javna pooblastila; prispevajo k povečanju obsega gozdov v lasti Republike Slovenije in ureditvi lastniških razmerij z ostalimi deležniki, je razvidno iz predstavitve podjetja na njihovi spletni strani.

K. R.