Državni vrh na žalni slovesnosti v spomin preminulim in sočutje svojcem v času epidemije covid-19

(vir: gov.si)

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil žalne slovesnosti v spomin preminulim in sočutje svojcem v času epidemije covid-19. 14. marca 2020 je v Sloveniji ugasnilo prvo življenje zaradi covida-19 – med oskrbovanci Doma starejših občanov Metlika.

Ob obletnici je bila pripravljena žalna slovesnost, s katero se je Slovenija poklonila spominu vseh preminulih zaradi covida-19 in izrekla sožalje in sočutje njihovim svojcem.

V imenu države je imel žalni nagovor predsednik republike Borut Pahor, ki je  izpostavil, da smo v žalosti in žalovanju ob tem, ko so mnogi med nami izgubili svoje bližnje zaradi koronavirusne bolezni, skupaj ter da smo v tem času razvili solidarnost in sočutje. “Strah in bolečino premagujeta upanje in vzajemnost,” je dejal predsednik republike in dodal, da smo ob vsej grenkobi občudovali tudi najplemenitejša dejanja vseh, ki so se razdajali v borbi proti tej bolezni.

“Za nami je težko leto, tudi samotno, vsi smo izgubili in se naučili živeti na način, ki nam je bil prej tuj,” je dejal predsednik republike in dodal, da smo živeli neobičajen čas, v katerem je vsak izmed nas razmišljal o tem, kakšen je bil svet prej in kakšen bo poslej.

“A bolj kot smo bili sami, bolj smo čutili, da potrebujemo drug drugega,” je poudaril predsednik republike in dejal, da moramo sprejeti vse dragocene nauke tega časa, da naposled tudi premagamo ta virus. Predsednik republike je v svojem imenu in imenu države vsem, ki so v času epidemije zaradi koronavirusa izgubili svoje bližnje izrekel iskreno sožalje.

V znak žalovanja in življenja je bila v parku posajena vrba, ki jo je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Tudi nadškof je v svojem nagovoru izpostavil velik pomen sodelovanja vseh proti tej bolezni in ob tem opozoril na besede papeža Frančiška, da v boju s koronavirusno boleznijo vsi skupaj veslamo na istem čolnu.

Slovesnosti so se udeležili predsednik republike Borut Pahor, ki je imel govor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo fotografije z včerajšnjega dogodka (za povečanje kliknite na posamezno fotografijo).

 

M. D.