Koalicija skuša fiasko z računalniki prikriti z izgovorom, da gre za napad na žensko

V državnem zboru poteka razprava o interpelaciji ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki jo je zaradi zgrešenega nakupa skorajda neuporabnih več kot 13.000 računalnikov vložila SDS. Vlagatelji interpelacije v razpravi izpostavljajo, da je bil nakup zgrešen in koruptiven, medtem ko skuša koalicija pozornost z nakupa preusmeriti z navedbami, da je bila interpelacija vložena zgolj zato, ker je Stojmenova Duh ženska.

 

Poslanec SDS Tomaž Lisec je v obrazložitvi interpelacije poudaril, da je pri nakupu računalnikov prišlo do oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ. Računalniki so namreč državo stali več kot 6,5 milijona evrov, že ob nakupu so bili zastareli, po večmesečnem ugotavljanju koalicije, kaj bi z njimi, pa se zastarali še bolj. Poleg tega so brez operacijskega sistema in uporaba z njimi brez dodatnih vlaganj države ali uporabnika ne bo mogoča.

V koaliciji skušajo medtem razpravo preusmeriti drugam. Vodja poslanske skupine Borut Sajovic je med drugim dejal, da je bila interpelacija vložena zgolj zato, ker je Stojmenova Duh ženska.

Slednje je sicer med tistimi, ki spremljajo sejo, že naletelo na prve odzive:

“Slišim onega tržiškega maminega genija Sajovica, da Stojmenovo Duh interpelirajo samo zato, ker je ženska, ker je Makedonka, ker je izobražena, ker je migrantka … Ženska, ki je preplačala neuporabnih 13.000 tretjerazrednih računalnikov, jih spravila v tajno skladišče in ni vedela, kaj bi z njimi, je nedolžna, ker je ženska, Makedonka, izobražena, migrantka …” je na omrežju X zapisal novinar Vinko Vasle.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar pa je zapisala: “Verjetnost, da bo interpelacija zadela žensko v Golobovi vladi, je 100%. Kakor velja to tudi za moškega v njegovi vladi. Pa ne zato, ker bi bil kriv en ali drugi spol. Preprosto zato, ker tako brezvezne in škodljive vlade še v Sloveniji nismo imeli.”

A. V.