Koalicija obupa: Predlog za oblikovanje nove vlade vnaprej obsojen na neuspeh

Sprti med seboj, videti se ne morejo, ampak oni bi vladali. Klavrna podoba tistih, ki si želijo nazaj na oblast. (vir: Twitter)

Slovenska opozicija, kot kaže, ne more preboleti, da je pred nekaj meseci izgubila vlado. Bolečina nekaterih voditeljev opozicijskih strank je tako močna, da si skušajo na vse kriplje zrušiti trenutno vlado in oblikovati novo, četudi za ceno življenj, ki bi jih lahko v času drugega vlada epidemije koronavirusa prineslo nenadno menjavanje oblasti.

Treba je namreč vedeti, da menjava vsake vlade pomeni kar nekaj mrtvega teka za državo. Ko je namreč v parlamentu izvoljen nov mandatar, se oblikovanje vlade šele začne. Začno se dolgotrajna pogajanja o novi vladni koaliciji, ministrih, njihovo zaslišanje in glasovanje o njih v državnem zboru, kar traja kar nekaj tednov. Država pa si mrtvega teka v času drugega vala koronavirusa nikakor ne more privoščiti. Poleg tega ni nobenega jamstva, da ne bi morebitna nova vlada razpadla že po nekaj tednih. Spomnimo, da so na čelu strank, ki so včeraj predstavile predlog, da bi z novim mandatarjem Jožetom Damijanom zrušile vlado, isti ljudje, ki so se še pred nekaj mesecih, kot bi rekel pokojni Janez Drnovšek, pobili med seboj. In ti naj bi staj sestavili stabilno vlado. Temu seveda ne verjame nihče, zato je morebitna nova vlada že vnaprej obsojena na neuspeh.

Na slednje kažejo tudi odzivi strank SMC in DeSUS, katerih glasove bi morali pridobiti v opoziciji, da bi lahko sestavili novo vlado. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je že napovedal, da trenutna vlada nima alternative. Opozicijskim liderjem je dal tudi jasno vedeti, da je treba za oblikovanje nove, legitimne vlade “zbrati pogum, iti na volitve in dobiti mandat”. Tudi v DeSUS jih, kot kaže, ponudba ne zanima. Začasni vodja koalicijske DeSUS Tomaž Gantar je že ocenil, da zadeva ni vredna niti komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi, je dodal. Vlada po njegovem v tem trenutku dela dobro in ji je težko očitati napačne poteze. Jasno je sicer tudi, da v DeSUS politiko trenutno vodi predvsem njena poslanska skupina DeSUS, ki pa izstopu iz koalicije neuradno nikakor ni naklonjena.

Pobudo LMŠ, SD, Levice in SAB je zato treba razumeti predvsem kot poskus nabiranja političnih točk, hkrati pa tudi kot obupen poskus političnih botrov iz ozadja, da preprečijo, da zdajšnja vlada prekine lovke, ki so jih oni v zadnjih letih napeljali v vse pore družbenega življenja.

M. D.