Ko Krko blokirajo eko skrajneži

Zdajšnji obrat Krke v Krškem (vir: arhiv)

“Krka želi zgraditi tovarno za nekaj sto nadpovprečno plačanih delovnih mest v Krškem, poleg nuklearke, ampak zaradi birokratskih eko skrajnežev je vse bolj verjetno, da bodo ta delovna mesta v tujini.”

Tako je današnji prispevek v Delu na Twitterju komentiral prof. dr. Matej Lahovnik, namestnik predsednika nadzornega sveta Krke, d. d., Novo mesto.

Delov novinar Karel Lipnik v današnji tiskani številki opisuje, kako se Krka že tri leta muči s popravkom okoljevarstvenega dovoljenja, ki bi ji omogočilo povečanje zmogljivosti v Krškem. Projekt ponazarja vse večje težave slovenskega gospodarstva in Slovenije v celoti zaradi dolgih, nejasnih birokratskih postopkov.

Tovarna zdravil Krka je obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin Sinteza 1 v Krškem odprla že leta 2015. V začetku letošnjega leta pa smo poročali, da bodo predvidoma konec prvega ali v drugem četrtletju letos začeli graditi dodatne zmogljivosti oz. razvojni kemijsko-analitski center in obrat Sinteza 2.

Generalni direktor Jože Colarič je takrat povedal, da so na podlagi projektne dokumentacije in presoje vplivov na okolje pridobili gradbeno dovoljenje za Sintezo 2 in kemijsko-analitski center v Krškem. Septembra 2022 so pridobili tudi okoljevarstveno dovoljenje, “ko bo postalo pravnomočno, pa bomo začeli z gradnjo”, je povedal Colarič in dodal: “Naložba je skladna s strategijo vertikalne integracije od razvoja izdelka do njegove proizvodnje in prodaje.”

Pravnomočnost okoljevarstvenega soglasja so pričakovali konec letošnjega prvega četrtletja ali najkasneje v drugem. Graditi bi začeli takoj po pravnomočnosti tega soglasja. Izvajalci so dogovorjeni, gradnja celotnega kompleksa naj bi trajala štiri leta.

Naložba bi v Krškem, kjer ima Krka že približno sto zaposlenih, prinesla dodatna delovna mesta. Colarič je napovedal postopno rast števila zaposlenih na skupaj več sto.

No, in pri pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja se v Krškem zatika. Ponavlja se podobno, kot se dogaja marsikje v Sloveniji.

M. D.