Kmečki punt: Ko se vlada poskrije in ulico pred vladnim poslopjem zaprejo

Protestni shod slovenskih kmetov, april 2023. (vir: arhiv)

“Preden spet sedemo za pogajalsko mizo, zahtevamo: takojšen umik uredbe o programu o upravljanju območij Natura 2000, takojšen umik zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali, ki daje tečajnikom iz NVO-jev pooblastila veterinarskih inšpektorjev in kontrolorjev! Po umiku zakona in uredbe zahtevamo, da v roku 14 dni pošljete smiselne predloge rešitev za ostale zadeve! V kolikor to ne bo izpolnjeno, se ne bomo pogajali naprej, temveč bomo še stopnjevali protestne aktivnosti! Dovolj je!”

To so na današnjem protestnem shodu slovenskih kmetov v Ljubljani vladi sporočili slovenski kmetje. Člani vlade so se danes sicer poskrili, nobenega ni bilo, ki bi prišel kmete pozdravit.

V Ljubljani se je zbrala množica kmetov, ulice je preplavilo na stotine traktorjev in drugih delovnih strojev, vsi so bili opremljeni s slovenskimi zastavami.

Na Gregorčičevo ulico, kjer ima svoje prostore vlada, policisti danes kmetov niso spustili. Očitno je, da se Golobova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) boji kmetov.

Protesta so se sicer udeležili iz vse Slovenije. Med povorko traktorjev so bili opazni tudi kombajni, gozdni traktorji in številni drugi delovni stroji. Traktorji v različnih izvedbah so namreč delovno orodje slovenskih kmetov. Po zaključku shoda je sledil odhod traktorjev na hipodrom Vrbljene pri Igu.

Zbrane so nagovorili Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine.

Nadalje so za govorniški oder stopili Tomaž Modic, kmet iz Modene, in Florijan Peternelj, kmet iz okolice Ilirske Bistrice.

Dva mlada kmeta, Janko Lekše, tudi evropski prvak v igranju diatonične harmonike, doma iz Škocjana, in Mitja Penca, doma iz Šentjerneja, ki prav tako igra diatonično harmoniko, sta skupaj zaigrala V dolini tihi.

Nastopila sta še mlada kmeta Domen Benčina iz Prešnice pri Kozini in Gregor Kolar iz Haloz. Po vnovični glasbeni točki, tokrat v izvedbi Damjane Žampa iz Spodnjega Podravja, je sledil nastop Primoža Pevca iz Slatine pri Ponikvi.

Franc Jagodič, govedorejec iz Jakoba pri Šentjurju, je poudaril: “Dovolj je neumnih zakonov, ki nam otežujejo življenje, tako kmetom kot vsem državljanom. Dovolj je zakonov, ki so pisani za posameznike, za interesne skupine itd. Dovolj je zakonov, ki delijo in razdvajajo, ki jih pišejo NVO-ji in ki ne delujejo v dobro kmetov in vseh ostalih in s katerimi NVO-ji urejajo svoje financiranje.”

“Rejci najbolje poznamo svoje živali in obnašanje posamezne živali ter se zavedamo, da se dobro z dobrim vrača tudi pri živalih! Način, na katerega želi zakonodajalec rešiti problematiko, za nas ni sprejemljiv!” Kmetje ne morejo dovoliti, da nek zakon vodi v popolno razgradnjo stroke in njenih inštitucij tako na področju veterine kot živinoreje. Ne sme se dopustiti, da borci za pravice živali s 40-urnim tečajem postanejo pooblaščenci, svetovalci za zaščito živali, in da bi imeli pristojnosti, ki bi bile višje od inšpekcijskih služb. Kmetje zato zahtevajo umik spornega zakona. “Le čevlje sodi naj kopitar!”

Kmetje s svojimi delovnimi stroji pa so se ves čas vozili po ljubljanskih ulicah in tako opozarjali nase. Deležni so bili tudi več provokacij, nemirov pa ni bilo.

Harmonikaša Lekše in Penca sta popestrila vzdušje s pesmijo v Dolini tihi. (Foto: Nova24TV)

Še nekaj fotoutrinkov (za povečanje kliknite na fotografijo):

Posnetek celotnega protestnega shoda je dostopen na povezavi:

(179) (V ŽIVO) Protest kmetov s traktorji pred parlamentom – YouTube

Foto, vir: Sindikat kmetov Slovenije

M. D.