Klakočar Zupančičeve imajo dovolj tudi v koaliciji

Začetek seje državnega zbora, 30. junij 2022 (vir: Zajem zaslona)

Skoraj ne mine dan, ko predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ne bi povzročila kakšnega škandala. Danes se je burna razprava v državnem zboru začela že v začetku seje. Nad oholostjo predsedujoče Klakočar Zupančič so razočarani tudi v koalicijski stranki SD.

(vir: Zajem zaslona)

Klakočar Zupančičeva se je odločila prekiniti današnjo sejo državnega zbora po tem, ko je naštela, kdo vse se je opravičil za današnjo sejo. Nato si je vzela pravico, da obvesti državni zbor, kdo so po njenem mnenju neupravičeno odsotni in v nadaljevanju naštela še vse tiste poslance, ki, kot je dejala, svoje odsotnosti niso opravičili, niso pa bili ob začetku seje navzoči na seji.

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je Klakočar Zupančičevo najprej opozorila, da je ob določeni uri za sejo ni bilo na svojem mestu, nato pa navedla, da so postopkovna pravila delovanja državnega zbora natančno zapisana v 93. členu poslovnika.

Opozorila jo je, da izvaja mobing in jo spomnila, da je kot predsednica zgolj prva med enakimi. Dodala je, da poslanci iz različnih poslanskih skupin ugotavljajo, da kot predsednica državnega zbora med vodenjem sej komentira stališča in razprave, ko sploh ni prijavljena k debati.

“Gre za večkratno kršenje poslovnika,” je dejala Jelka Godec in dodala, če misli s tem nadaljevati, bodo v SDS zahtevali njen odstop, na kar je zaploskal tudi del koalicije.

Prednik: “Vi niste nad nami. Vi ste samo prva med enakimi.”

Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD (ob njem Meira Hot)

Po tem se je oglasil tudi Jani Prednik, vodja poslanske skupine stranke SD, ki se je strinjal z razpravo Jelke Godec. Opozoril je, da Klakočar Zupančičeva vzpostavlja neko novo prakso. “Ne vzpostavljati novega reda. Vi niste nad nami. Vi ste samo prva med enakimi,” jo je opozoril. In požel aplavz.

Razpravo so nato skušali zaključiti poslanci Gibanja Svoboda, katerega poslanka je tudi Klakočar Zupančičeva. V razpravo je posegla Meira Hot, podpredsednica državnega zbora (SD), in predlagala salomonsko rešitev, da nadaljujejo konstruktivno, primer pa razrešijo na Komisiji za poslovnik. Po tem se je seja nadaljevala, ne da bi se Klakočar Zupančičeva kakorkoli opravičila.

Na družbenih omrežjih pa je čedalje več opozoril, da Urška Klakočar Zupančič ni kos funkciji predsednice državnega zbora in da imajo tudi v Gibanju Svoboda “mnogo primernejših kandidatov. Z gospo na tej funkciji ni etično nadaljevati,” je eden od zapisov.

Foto: Zajem zaslona. Vir: magnetogram

A. L.