Kje je enotna vstopna točka za odvzem brisov, kako ravnati v primeru suma okužbe

Iz Splošne bolnišnice in Zdravstvenega doma Novo mesto so javnosti poslali skupno sporočilo o ravnanju v primeru okužbe s koronavirusom.

Sporočajo:

“Enotna vstopna točka za odvzem brisov pri pacientih s sumom na okužbo z virusom SARS-CoV-2 za JV regijo Dolenjske in Bele krajine je Splošna bolnišnica Novo mesto (SB NM); v prvi fazi Urgentni center SB NM, v drugi fazi pa pritličje stare Interne bolnišnice SB NM.

Gre za skupni dogovor o organizaciji sprejema in obravnave bolnika s sumom na okužbo z virusom SARS-CoV-2  Splošne bolnišnice Novo mesto, Zdravstvenih domov (ZD Novo mesto, ZD Trebnje, ZD Črnomelj, ZD Metlika) in koncesionarjev ter NIJZ OE NM, ki je bil sprejet na sestanku  dne 2. 3. 2020 in potrjen s strani Ministrstva za zdravje dne 4. 3. 2020.

Ljudem sporočamo, da naj v primeru suma na okužbo z virusom SARS-CoV-2 ravnajo na naslednji način:

  1. Pacient najprej pokliče izbranega osebnega zdravnika v Zdravstveni dom ali koncesionarja. Osebni zdravnik bo skupaj z epidemiologom ocenil potrebo po nadaljnji obravnavi. Pacienta bo najavil v Urgentni center SB NM in mu posredoval ustrezna navodila za prihod v Urgentni center SB NM.
  2. Ponoči od 20. do 7. ure zjutraj in ob vikendih pa pacient ob sumu na corona virus pokliče v Urgentni center SB NM na telefonsko številko 07 62 00 700. Dežurni zdravnik bo kontaktiral epidemiologa in ocenil potrebo po nadaljnji obravnavi ter posredoval pacientu ustrezna navodila za prihod v Urgentni center SB NM.
  3. Pacient pred Urgentnim centrom SB NM skladno z navodili na vratih pozvoni. Zdravstveno osebje ga bo usmerilo v prostore izolacijske ambulante, kjer mu bo odvzet bris in bo ustrezno obravnavan.

Pod sporočilo so podpisani strokovni direktor SB Novo mesto prim. Milivoj Piletič, dr. med., dr. Milena Kramar, direktorica SB Novo mesto, in mag. Alenka Simonič, dr. med.

Iz SB Novo mesto hkrati še obveščajo obiskovalce, da so zaradi velikega števila respiratornih okužb in vse večjega števila obolelih za sezonsko gripo obiski svojcev pri pacientih do nadaljnjega provedani.

C. R.