Kibernetski napad razkril, kako gola je naša državna infrastruktura

Uroš Svete, direktor Urada za informacijsko varnost (gov.si)

Kibernetski napad na Holding Slovenske elektrarne (HS) je “največji dosežek Golobove poročne priče”, Tomaža Štoklja, nekdanjega visokega uslužbenca Gen-I in zasebno povezanega z Robertom Golobom, predsednikom vlade in stranke Gibanje Svoboda. Štokelj se je po volilni zmagi Roberta Goloba hitro zavihtel na stolček predsednika uprave HSE.

V preteklih dneh smo bili priča objavam, da je skupina Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) tarča kibernetskega napada.

Po navedbah Uroša Sveteta, direktorja Urada za informacijsko varnost, z dne 25. novembra 2023, je bil uporabljen virus, ki je zaklenil datoteke. Že dan kasneje je Svete sporočil, da je situacija pod nadzorom. Dan zatem (27. novembra) smo izvedeli, da preiskava po kibernetskem napadu v HSE še traja, še istega dne zvečer pa je TV Slovenija poročala, da hekerji od HSE zahtevajo milijonsko odkupnino in to v bitcoinih. Nato pa je vse potihnilo. 

Nadalje je v petek prišlo do nedelovanja sistemov v več državnih ustanovah, tudi Finančne uprave RS (Furs) in s tem povezane strani e-davki. Težave so imeli tudi v Ajpesu in drugih državnih ustanovah, kjer so bila nekatera spletna mesta začasno nedostopna. Kaj točno se je dogajalo, se ne ve. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v teku dneva povedala, da naj bi prišlo “zastoja v delovanju omrežnih stikal”, preiskava o razlogih pa da je še v teku.

Toda zadeve, konteksti in nekatere pomenljive povezave, kot je to navedel tudi znani preiskovalni novinar in urednik Bojan Požar, lahko postanejo mnogo bolj jasne, ko pozorno preberemo pričujoče “anonimno pismo insajderja”, ki opisuje stanje kibernetske varnosti države in naše kritične infrastrukture. Požar je ob tem spomnil še na vlogo in “agendo” Damirja Črnčecadržavnega sekretarja na ministrstvu za obrambo in tudi velikega zaupnika tako Marjana Šarca kot Roberta Goloba. Uroš Svete, direktor Urada za informacijsko varnost, je po volitvah prešel pod okrilje Damirja Črnčeca. Ministrica Emilija Stojmenova Duh pa je po volitvah nemudoma zamenjala stranko, ki ji je omogočila ministrovanje. Iz SD je hitro prestopila h Golobu, sicer pa ima fascikle raje kot informatiko.

Pismo insajderja v nadaljevanju objavljamo v celoti.

M. D.