Karl Erjavec odstopil

(vir: zajem zaslona)

Karl Erjavec je zjutraj umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja. Pri tem se izgovarja na koronavirus in s tem povezane okužbe, tudi izolacije nekaterih poslancev. S tem je postopek konstruktivne nezaupnice končan.

Potrjeno okužen z novim koronavirusom je Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, v izolaciji je tudi Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS. Na testiranje čaka še nekaj poslancev, ki so bili v petek navzoči na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Vendar pa je Erjavčev izgovor na okužbe v tem primeru brezpredmeten. Ne samo, da so v LMŠ, SD, Levici in SAB na čelu z Erjavcem nezaupnico vložili sredi epidemije, dejstvo je tudi, da je pod konstruktivno nezaupnico in predlogom za Erjavčevo mandatarstvo zbranih le 42 podpisov poslank in poslancev.

Glasovanje bi bilo v državnem zboru tajno, vse več je tudi podatkov, da nekateri podpisniki ne bi glasovali za ta predlog.

Med temi, ki naj bi se temu upirali, poznavalci razmer navajajo prav Matjaža Hana in Franca Juršo. Proti naj bi bil tudi Franc Hršak (DeSUS). Za Branka Simonoviča in Roberta Polnarja iz poslanske skupine DeSUS pa je tako znano, da predloga nezaupnice in Erjavca ne podpirata.

Od petih poslancev poslanske skupine DeSUS je za stvar in Erjavca tako le poslanec Jurij Lep iz Selnice ob Dravi. Od petih torej le 1 poslanec iz stranke DeSUS.

Hkrati ni gotov niti glas Franca Kramarja, poslanca stranke SAB, ki je zaradi bolezni že nekaj časa bolniško odsoten. Znano je, da je Kramar iz SAB želel izstopiti že pred časom, Alenka Bratušek, predsednica SAB, pa po podatkih dobro obveščenih močno pritiska nanj, da bi se poslanskemu mestu odrekel. S tem bi namreč ona postala nadomestna poslanka. Na volitvah, tako kot Erjavec, ni bila izvoljena.

Vse to pomeni, da imata koalicija KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB, vključno z Erjavcev) zagotovljenih le 37 glasov poslancev in poslank, za uresničitev svojih ciljev potrebujejo 46 glasov. Iz SMC pa so jim že vsaj trikrat sporočili, da se jim ne bodo pridružili.

To je torej pravi razlog za Erjavčev odstop. Izredne seje državnega zbora in glasovanja o nezaupnici vladi Janeza Janše jutri ne bo. Kar pa ne pomeni, da se politična histerija ne bo nadaljevala.

J. M.