Karantene ukinjene, spremembe ob vstopu v državo

Seja vlade (vir: arhiv)

Od danes posamezniku v primeru visoko tveganega stika z okuženim s koronavirusom ne bo več treba v karanteno, ukinjen je tudi pogoj PCT pri vstopu v Slovenijo.

Poleg ukinitve karanten od danes epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ne bo več iskala in obveščala tveganih stikov okuženih.

Je pa podano priporočilo, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu samotestira na novi koronavirus.

Sklepe je vlada sprejela sinoči, odločitve glede sproščanja ostalih ukrepov bo vlada sprejela v naslednjih dneh.

Hkrati je predsednik vlade Janez Janša sinoči prek Twitterja sporočil: “Še nekaj usklajevanj in večina covidnih ukrepov bo v naslednjih dneh opuščenih. Pogoj PCT začasno ostaja samo še v najbolj kritičnih dejavnostih, zaščitne maske pa v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu. Vse ostalo bo sproščeno, vendar upoštevajmo priporočila NIJZ.”

V nadaljevanju se je zahvalil zdravstveni stroki in vsem ostalim, ki so omogočili in še omogočajo uspešen spopad s pandemijo. “Hvala vsem cepljenim in redno testiranim za odgovorno ravnanje, gospodarstvu za prilagodljivost, vsem pa za razumevanje in potrpežljivost,” je zapisal premier.
M. D.