Kakšni bodo letošnji regresi za dopust in kje so se včeraj že veselili

(vir: pixabay.com)

Pri izplačilih letošnjega regresa za letni dopust je še nekaj neznank, povezanih predvsem s plačilom davkov, kar še vedno ni dorečeno. Neznanka je tudi regres za zaposlene v javnem sektorju, kjer sindikati zahtevajo precej višje zneske od doslej določenega. Za upokojence, ki sicer prejemajo letni dodatek, pa je višina tega že znana.

V podjetjih tako glede izplačil večinoma še molčijo. Po dostopnih podatkih edini, ki so regres že izplačali, pa so v novomeški Krki.

V Krki so vsi redno zaposleni in zaposleni prek agenciji v Sloveniji včeraj prejeli regres za letni dopust v višini 1.210,40 evrov bruto, kar je 70 odstotkov povprečne bruto plače v Sloveniji za mesec januar 2019.

Iz Krke so nam sporočili, da so od tega zneska zaposlenim obračunali tudi dohodnino. Če bo sprejeta nova zakonodaja, ki predvideva razbremenitev plačila dohodnine in prispevkov do višine povprečne bruto plače v Sloveniji, pa bodo vsem zaposlenim izplačali še drugi del regresa. To bo 518,75 evra bruto, izplačilo pa bo predvidoma do 17. maja 2019 oziroma v sedmih delovnih dneh od sprejetja nove zakonodaje. Za ta del ne bo treba obračunati dohodnine in prispevkov, kar pomeni, da bo neto izplačilo drugega dela enako bruto znesku. Obenem bo v primeru sprejema zakonodaje Finančna uprava Republike Slovenije po uradni dolžnosti akontacijo dohodnine za prvi del izplačanega regresa vrnila neposredno vsakemu zavezancu oz. zaposlenemu.

V kolikor bo nova zakonodaja stopila v veljavo, bo Krka, d. d., Novo mesto redno zaposlenim in zaposlenim prek agencij v Sloveniji skupaj izplačala 1.729,15 evrov bruto regresa, kar je 49 odstotkov več od regresa za leto 2018, ki je bil 1.161,49 evra bruto.

“Če zakonodajne spremembe glede obdavčitve regresa ne bodo sprejete, pa drugi del regresa ne bo izplačan,” so še pojasnili v Krki.

V podjetju Akrapovič bo regres junija

Podjetje Akrapovič vsem zaposlenim, tudi zaposlenim prek agencij, regres za letni dopust vedno izplača junija. Izplačajo pa znesek, ki ga preračunajo na povprečno majsko plačo v Sloveniji. Do letošnjega leta so regres vedno izplačali do maksimalnega predvidenega zneska, od katerega se ni plačevalo prispevkov. Tako bo tudi letos, razen v primeru potrditve davčnih sprememb, ko bodo za izplačilo regresa namenili višji znesek, so za naš portal pojasnili v podjetju. Če bodo zakonske spremembe potrjene, to pomeni, da bodo tudi v podjetju Akrapovič izplačali podoben znesek kot v Krki, to je okoli 1.729 evrov (odvisno od majske plače v državi).

Za podatke o izplačilih regresa smo vprašali tudi nekatera ostala podjetja, med drugim tudi Revoz, TPV in Adrio Mobil, vendar odgovorov doslej še nismo prejeli.

V javnem sektorju določeno 886,63 evra, sindikati bi izplačilo do 1.300 evrov

Zaposleni v javnem sektorju bodo regres za letni dopust prejeli v začetku junija (z majsko plačo). Po vladnem predlogu bo znesek v višini minimalne plače, to je 886,63 evra bruto. Lanski regres je bil 842,79 evra, kar pomeni, da vlada letos predlaga približno za 44 evrov večje izplačilo kot lani.

Vendar pa sindikati javnega sektorja zahtevajo višji regres, in sicer naj bi zaposleni s plačo do vključno 18. plačnega razreda prejeli po 1300 evrov. Od 19. do vključno 26. plačnega razreda naj bi dobili regres v višini 1200 evrov, nad tem plačnim razredom pa 1000 evrov. Dogovora o višini regresa tako še ni.

Regres povezan s pravico do dopusta

Najnižji izplačan regres za vse zaposlene v državi mora biti v višini minimalne plače, to je 886,63 evra bruto. Izplačilo regresa je za delodajalce obvezno. Regres tako pripada vsem s pravico do dopusta. V primeru zaposlitve med letom se regres obračuna v višini sorazmernega dela določenega zneska.

Za nekatere najnižji regres določen s panožnimi pogodbami

V posameznih panožnih dejavnosti znotraj gospodarstva imajo regres določen tudi s svojimi kolektivnimi pogodbami za posamezno dejavnost (KPD). Najnižji izplačan regres za leto 2019 za zaposlene v dejavnostih, ki jih pokriva Sindikat kovinsko in elektro industrije (SKEI), je tako:

  • KPD za kovinske materiale in livarne – 950 evrov,
  • KPD za elektroindustrijo – 890 evrov,
  • KPD za kovinsko industrijo – 900 evrov.

Vendar pa je tako, da je znesek določen kot najnižji, v podjetjih pa lahko izplačajo višji regres.

Kako bo z upokojenci?

Za upokojence je letni dodatek v letu 2019 že določen. Upokojenci bodo t. i. regres prejeli z julijskimi pokojninami, to je 31. julija 2019. Zneski bodo različni, odvisni od višine pokojnine.

Višina pokojnine Znesek letnega dodatka
Do 470 evrov 437 evrov
Od 470 do 570 evrov 297 evrov
Od 570 do 670 evrov 237 evrov
Od 670 do 810 evrov 187 evrov
Nad 810 evrov 127 evrov

Prejemniki invalidskega nadomestila pa bodo prejeli tri višine dodatka, in sicer od 127 do 237 evrov. Tudi tu bo odvisno od prejetega nadomestila. Do 670 evrov nadomestila pomeni 237 evrov dodatka, od 670 do 810 evrov bo to 187 evrov in nad 810 evri bo dodatek 127 evrov. Tudi to bo izplačano 31. julija 2019.

A. L.