Kako je nastal Gen-I

Istrabenz in Gorenje sta v začetku leta 2003 ustanovila skupno podjetje Istrabenz-Gorenje (Igis), direktor je bil Robert Golob. (Vir: splet)

Robert Golob je začel ponovno razlagati v stilu, da je bil ustanovitelj družbe Gen-I, da je leta 2002 začel iz nič, da so prvi dan belili stene. Potem je iz tega majhnega podjetja zrasel Gen-I s 700 zaposlenimi itd.

Dejstvo pa je, da je bil Robert Golob med majem 1999 in junijem 2000 državni sekretar na ministrstvu za gospodarske dejavnosti. Bil je član LDS in tesno povezan z Igorjem Bavčarjem.

Ko je Janez Drnovšek napovedal, da se umika iz LDS, da bo kandidiral za predsednika države, se je vnel notranji boj za prevzem LDS. Največji poraženec je bil Bavčar, ki si je nato izbral prevzem, vodenje Istrabenza.

Kmalu po Bavčarju je iz politike odšel tudi Golob. Ustanovil je svoje podjetje Strela-G, ki se je ukvarjalo predvsem z obnovljivimi viri energije in naložbami vanje. A večjih poslov ni imel, so ugotovili v časniku Finance.

Konec leta 2002 je Istrabenz odkupil Golobovo podjetje Strela-G. V podjetje so vložili slab milijon evrov in ga preimenovali v Istrabenz energetski sistemi. Bavčar je za direktorja postavil Roberta Goloba.

V začetku leta 2004 je Bavčar našel še enega partnerja, velenjsko Gorenje. Istrabenz in Gorenje sta ustanovila skupno podjetje Istrabenz-Gorenje (Iges). Glavni cilj projekta je bilo trgovanje z električno energijo, direktor je bil Robert Golob.

LDS je padel, državna družba Gen energija, lastnica slovenske polovice krške nuklearke, je oktobra 2006 kupila polovico družbe Istrabenz-Gorenje (Iges), v lasti Istrabenz-Gorenja energetski sistemi.

Iges so nato z novo družbeno pogodbo preimenovali v podjetje Gen-I, s sedežem v Krškem. Golob je postal predsednik uprave in na položaju ostal do jeseni 2021, ko mu nadzorniki novega mandata niso več podelili.

Robert Golob se je sicer rodil z zlato žlico v ustih, njegov oče Valentin Golob je bil med letoma 1976 in 2022 vodja Soških elektrarn. Robert Golob je bil član LDS, Pozitivne Slovenije, Stranke Alenke Bratušek (SAB) in zdaj Gibanje Svoboda.

M. D.