Kaj vse so zavrnili v koaliciji, katere del je tudi kočevski poslanec Predrag Baković?

Tako veselo sta Dejan Židan, predsednik SD in državnega zbora, ter Predrag Baković (poslanec SD) kramljala z novim ribniškim županom in njegovima ožjima sodelavcema kmalu po njegovi izvolitvi (januarja 2019), nato so v koaliciji na Ribnico in širše kočevsko-ribniško območje "pozabili". (vir: FB, SD)

Vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB je zavrnila predloge opozicijske SDS za sofinanciranje projektov na kočevsko-ribniškem območju. V rekordno visokem proračunu za leto 2020 niso zmogli najti niti 4 milijone evrov za dokončanje doma starejših v Osilnici, kar bi prineslo nova oskrbna mesta za starejše, nova delovna mesta in ostale podporne dejavnosti v tem delu države.

Po nekem naključju pa so potrdili pol milijona evrov sofinanciranja za medgeneracijski dom v Loškem Potoku, vendar se v vladi zdaj izmikajo, da bi to tudi uresničili.

Dom starejših občanov Osilnica.

V Osilnici že več kot deset let sameva nedokončan projekt soma starejših občanov. Dokončanje izgradnje bi kraju z okolico prineslo najmanj 60 novih delovnih mest, kar je pomembno tudi zato, ker se mladi iz tega območja ob slovenski meji izseljujejo, delež starejšega prebivalstva pa se veča.

Na mestu, kjer bi moral dom za starejše občane že delovati, pa je še vedno zgolj objekt, ki je bil zgrajen do 3. gradbene faze.

Jože Tanko (Twitter)

Poslanec SDS Jože Tanko iz Ribnice si že več let prizadeva, da bi vlade vendarle našle nujno potreben denar za dokončanje objekta. Vsako leto, tudi za leto 2020, je predlagal, SDS pa ga je podprla, da se za to v proračunu zagotovi potreben denar. Opozarja tudi na to, da bi ob nujno potrebnih oskrbnih mestih za starejše in novih delovnih mestih novi dom v Osilnici prinesel tudi več servisnih dejavnosti.

Opozarja, da se ne more vse graditi v večjih mestih, ki imajo že tako ali tako dovolj drugih razvojnih virov in tudi zaposlitvenih možnosti, v tej državi pa se pozablja na podeželje.

Za dograditev doma starejših v Osilnici bi potrebovali 4 milijone evrov. Vendar je koalicija v sestavi LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s tokratno podporo Jelinčičeve SNS predlog za leto 2020 zavrnila.

Ob 10.370 milijonih evrov proračunskih prihodkov namreč niso našli 4 milijone evrov za Osilnico in starejše.

To tudi ni vse, kar so v koaliciji, katere del je tudi kočevski poslanec Predrag Baković (SD) zavrnili. Tanko je predlagal še naslednje, koalicija s podporo SNS je vse zavrnila:

  1. Gradnjo negovalne bolnice v Ribnici (200.000 evrov za leto 2020 in 4 milijone evrov za leto 2021).
  2. Dograditev 3. pasu na 11 km dolgem odseku Smrjene – Turjak.
  3. Gradnjo obvoznic Ribnice, Kočevja in Velikih Lašč.
  4. Sofinanciranje programov v Rokodelskem centru Ribnica.

Predlagal je tudi 500 tisoč evrov za medgeneracijski dom v Loškem Potoku. To je bilo sicer za glas izglasovano, Tanko pa je nato povedal, da je to tudi vse, kar je dobilo to območje. “Upam, da se ne bo zapletalo še pri realizaciji,” je dodal.

In dogaja se prav to. Kmalu po potrditvi državnega proračuna je župan občine Loški Potok Ivan Benčina poklical na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), da bi se dogovorili za sestanek v povezavi z nakazilom tega denarja. Izkazalo se je, da na ministrstvu o tem ne vedo ničesar ali pa se le delajo, da ne vedo nič o tem. Najverjetneje to drugo in bi se s tem želeli v vladi izogniti sofinanciranju medgeneracijskega doma v Loškem Potoku. Vendar Jože Tanko se ne da in kot kaže glede na njegovo poslansko vprašanje o postavljanju ovir pri realizaciji medgeneracijskega bivalnega objekta v občini Loški Potok tudi zlepa ne bo odnehal.

V slovenskih domovih za starejše je trenutno 21.039 mest, hkrati imajo kar 25.984 prošenj, od tega 11.789 starostnikov mesto v domu potrebuje takoj, prostega pa ni nobenega mesta.

J. M.