Kaj se dogaja v Domu starejših občanov Metlika

Iz Doma starejših občanov Metlika so včeraj sporočili, da je bilo na novi koronavirus v obdobju od 6. marca do 20. aprila pozitivnih 47 stanovalcev, od tega je 10 že negativnih, bolezni žal ni preživelo 13 stanovalcev. Okuženih je bilo tudi skupno 15 zaposlenih, od tega jih je sedem že negativnih in se postopoma, odvisno od počutja, vračajo nazaj na delo.

V občini Metlika je po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer 67 okuženih, še 8 je okuženih v občini Črnomelj in 8 v občini Semič.

V Beli krajini je skupno okuženih 83 oseb, kar je 60 odstotkov vseh v Jugovzhodni Sloveniji, kamor poleg Bele krajine spadata še Dolenjska in Kočevsko-ribniško območje.

V Beli krajini je zaradi koronavirusa umrlo 14 oseb, vse iz Občine Metlika. To pomeni, da je bila še najmanj ena dodatna smrt zaradi te okužbe. Ob tem moramo vedeti, da nekateri zaposleni iz Zdravstvenega doma Metlika in Doma starejših občanov Metlika na delo prihajajo tudi iz drugih območij.

Kakšno bo končno stanje bomo tako šele lahko ugotavljali, ko bo epidemije konec. Takrat bo tudi čas za podrobnejše analize. Danes pa je čas za izvajanje potrebnih ukrepov, da se širjenje okužbe čim bolj omeji, posledice pa so čim manjše.

Prvi potrjeni primer okužbe v Sloveniji smo imeli 4. marca, v Metliki je bila prva okužba potrjena že 6. marca.

Prvo okuženi v Sloveniji z dne 4. marca se je vrnil s potovanja po Maroku, nato je zaradi poškodbe in slabega počutja obiskal osebnega zdravnika in ljubljansko urgenco.

Že naslednji dan, 5. marca 2020, je bilo v Sloveniji potrjenih šest okužb, prve tri osebe so skupaj potovale po Maroku, dva naj bi se okužila v Italiji.

Že 6. marca je bilo 8 okuženih, med njimi trije zaposleni v zdravstvu: dva iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in zdravnik iz Zdravstvenega doma v Metliki. Prav ta zdravnik je bil pooblaščen tudi za Dom starejših v Metliki, že v času okužbe je bil v stiku z 12 stanovalci doma in z medicinsko sestro, ki dela v ambulanti, z ostalim osebjem pa se je srečal na hodniku oziroma v sobi, kar pomeni, da ni šlo za bližnji stik.

Okuženi zdravnik je bil v stiku s šestimi stanovalci na Mestnem trgu (od 112) in šestimi na enoti za demenco (od 60). Poleg tega tudi z zaposlenimi v Zdravstvenem domu Metlika in tudi nekaterimi pacienti, ki jih je oskrboval.

Metliški zdravnik je bil sicer osmi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, okužil se je v tujini. Okužena je bila še ena oseba (domnevno partnerica), ki je z njim potovala po Italiji, vendar ni iz Metlike.

V Domu starejših v Metliki so takoj začeli izvajati potrebne ukrepe, podobno tudi v Zdravstvenem domu, kjer je imel zdravnik ambulanto.

Po takratnih podatkih je bilo več okuženih tudi v zdravstvenem domu, po naših podatkih naj bi bilo teh 9, nekateri med njimi imajo stalno prebivališče tudi v sosednjih občinah (Semič in Črnomelj).

Ivica Lozar, direktorica Doma starejših v Metliki, je za Delo (htukaj) nato povedala, da so v domu takoj ustrezno odreagirali, odšli so v dom in se s stanovalci pogovorili. Pojasnili so jim, zakaj so dom zaprli, potem pa so jim pojasnili še nekaj ukrepov: prepovedali so druženje, skupno obedovanje v jedilnici, ki bo zdaj v sobah, kjer se stanovalci zdaj zadržujejo. “Naročili smo jim, da sobe večkrat prezračijo, da skrbijo za higieno rok, ki si jih umivajo z vodo in milom ter jih razkužujejo.” Stanovalci so ukrepe razumeli. Dodala je da vsi zaposleni nosijo maske, razkužujejo kljuke, stikala in skrbijo za higieno. Stanovalce so opozorili, da naj v primeru, da se počutijo drugače, to takoj sporočijo osebju oziroma zdravstvenemu delavcu, da skupaj odreagirajo.

Nato je Lozarjeva še povedala: “Bili smo v stiku z NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje – op.), od koder so nam pritrdili, da je bil postopek pravilno izveden, da smo naredili še več, saj smo jih s prekinitvijo druženj na nek način dali v izolacijo.”

Poleg oskrbovancev se opazuje tudi osebje, oboji pa – če bodo opazili kakšne respiratorne motnje oziroma težave, imajo prednost na točki NIJZ v Novem mestu v splošni bolnišnici, ker izhajajo iz tega bolj okroženega območja.

“Obvestila smo dali na spletno stran, na radio, na facebook: tudi za svojce, da so seznanjeni, kaj se dogaja, da vidijo, da smo odreagirali normalno, da pa smo seveda uvedli več ukrepov,” je pojasnjevala Lozarjeva.

Stanovalci v začetku niso bili testirani.

Lozarjeva je za Delo povedala, da je ob posvetu z NIJZ vztrajala, da se teste opravi, pa so potem sklenili, da se ji ne opravi. “Prvič, gre za fizični napor teh stanovalcev, ker jih je treba prepeljati na točko za pregled v Novo mesto in nazaj, drugič pa gre za psihični napor. Če bi jih s tem obremenjevali, bi lahko nastala cela panika.”

(vir: Delo, 7. marec 2020, htukaj t)

V tem delu pa naj bi bila po mnenju poznavalcev narejena večja strokovna napaka.

Vlada, takrat jo je vodil še Marjan Šarec, je koronavirus oziroma bolezen covid-19 namreč jemala z levo roko. Spomnimo. Šarec je govoril, da se po nepotrebnem povzroča panika, stanje je podcenjeval in se v svojem slogu celo norčeval iz zdravnikov. Neresen pristop je izkazala tudi Nina Pirnat, zdaj že nekdanja direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Domu starejših občanov Metlika pa so bili veliko bitko. Število stanovalcev in zaposlenih z znaki okužbe s koronavirusom se je hitro zviševalo. V času do 27. marca se je podvojilo. Do včeraj je bilo okuženih 47 stanovalcev in 15 zaposlenih. Skupno 62. Kar 13 stanovalcev je umrlo, razlog je bila okužba.

Ob tem podatki NIJZ za Metliko kažejo, da je v občini zaradi koronavirusa umrlo 14 oseb (nijz.si). Gre za osebe, ki so v tej občini bivale.

(vir: DSO Metlika, FB)

Iz DSO Metlika so včeraj še sporočili, “da so stanovalci z okužbo oziroma s sumom na okužbo v skladu z navodili stroke preseljeni v enoto starega gradu (Komenda), kjer so namestili skupno 29 postelj. S to potezo so tudi v samem DSO Metlika zagotovili boljše prostorske pogoje za preprečevanje širjenja okužbe.”

Dodajajo, da “dosledno izvajajo vse varnostne ukrepe s ciljem preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom. Uvedli pa so tudi možnost vnosa stvari v dom, z izjemo hrane. Stvari, ki jih prinesejo svojci za stanovalce, hranijo 72 ur v vrečki, nato pa jim jih dostavijo”.

Zdravi stanovalci s pomočjo prostovoljcev vsakodnevno hodijo na sprehod pred dom, prav tako se redno izvajajo video pogovori med stanovalci DSO Metlika in njihovimi svojci. Ugotavljajo, da stik s svojci pozitivno vpliva na stanovalce in na njihovo razpoloženje. Zahvaljujejo pa se tudi vsem zaposlenim, stanovalcem, svojcem, donatorjem in prostovoljcem, ki jim pomagajo vsak na svoj način.

C. R