Kaj ima za bregom Renata Brunskole, ki izstopa iz politike?

Renata Brunskole je bila včasih županja občine Metlika, nato poslanka na listi SD, potem je prestopila k Jankovićevi PS, nato je bila generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije, kjer ji v drugo mandata niso več potrdili. Nato je s svojo listo kandidirala za županjo občine Metlika, izvoljena je bila za občinsko svetnico, zdaj izstopa iz politike, kakor je to sporočila včeraj.

Renata Brunskole je včeraj v nekatere medije poslala dopis, kjer je kričeče objavila, da z včerajšnjim dnem nepreklicno izstopa iz politike. Poleg nje tudi Lista Renate Brunskole.

V nadaljevanju je zapisano, da Lista Renate Brunskole nepreklicno izstopa iz Občinskega sveta Občine Metlika, poleg nje izstopata še svetnika Anton Pezdirc in Martin Matekovič.

Kot razlog je Brunskoletova zapisala, da predlagani rebalans proračuna Občine Metlika in Načrt razvojnih programov do konca mandata 2018 – 2022 ne kažeta zadostne razvojne naravnanosti in napredka občine, ki sta bila cilj programa njene liste.

Vendar pa je tako, da ima lista Brunskoletove v občinskem svetu 4 občinske svetnike. Poleg navedenih je to še Anita Golobič Prosenjak, ki kot svetnica včeraj ni izstopila.

Metliški občinski svet ima 18 svetnikov. Na lanskih volitvah sta SD in Lista Renate Brunskole dobili vsaka po 4 svetnike. SDS je dobila 2, Glas neodvisnih 2 in SLS 2. Po enega svetnika so dobili DeSUS, Samostojni kandidat Martin Videtič, NSi in samostojni kandidat Milan Vidovič. Stranke Levica, SMC in SNS pa v občinski svet niso bile izvoljene.

Sočasno so potekale tudi županske volitve, kjer je Darko Zevnik prejel 63,31 odstotka glasov, Renata Brunskole pa 36,69 odstotka glasov.

Občinski svet bo naslednjo sejo imel 10. oktobra, na dnevnem redu boo obravnavali tudi 1. rebalans proračuna za leto 2019. Sprejemanje proračuna za naslednji dve leti občinski svet še sploh ni obravnaval.

To pomeni, da se Renata Brunskole izgovarja na nekaj, kar je vedela že ob izvolitvi ali tik po tem. Izgovori so tako bolj na trhlih nogah.

Kaj pomeni izstop treh svetnikov od 18? Zaenkrat ni znano, župan Zevnik se na to še ni odzval.

Dodajmo pa, da člani občinskega sveta na volitvah niso izvoljeni zato, da bi po nekaj mesecih vrgli puško v koruzo, pač pa zato, da v občini nekaj spremenijo, da delajo za dobrobit in blagostanje občanov, aktualni oblasti (v tem primeru Zevniku) pa močno gledajo pod prste in na to tudi javno opozarjajo. Vendar ne tako, da odstopijo. To je bistvo demokracije, sicer vse skupaj vodi v enoumje.

Dodajmo še, da je iz občinskega sveta pred časom izstopil tudi Bojan Krajačič iz SD (razlogi javno niso znani), namesto njega bodo svetniki na četrtkovi seji predvidoma potrdili naslednjo na listi, to je Maja Štubljar Fendre.

Odstopna izjava:

(vir: Odeon, FB)
Rezultati volitev 2018.

J. M.