JV Slovenija: Okužbe v 34 vrtcih, osnovnih in srednjih šolah

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Slovenija se nahaja v tretjem valu okužb z novim koronavirusom. Število okužb in obolelih narašča. To se odraža tudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih (vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter drugih zavodih in v dijaških domovih). V teh ustanovah poteka spremenjen potek šolanja in predšolske vzgoje. Ponekod je karantena odrejena za celotne oddelke, kjer ni bilo neposrednega stika pa so otroci, šolarji, dijaki ali zaposleni doma.

Spremenjen potek šolanja in predšolske vzgoje na Dolenjskem, v Beli krajini in Kočevsko-ribniškem je v zadnjem tednu potekal v 34 vrtcih in šolah (prejšnji teden 26), in sicer:

Vrtci: Okužbe ali sumi na okužbe v 10 vrtcih (v dveh tednih 7 več)

1. Otroški vrtec Metlika: do petka okužba 3 zaposlenih, od petka sum na okužbo pri 1 zaposlenem.

2. Vrtec Dragatuš: Okužen 1 zaposleni. To je že druga potrjena okužba v marcu pri zaposlenem v tej šoli.

3. Vrtec Cepetavček, Mirna Peč: Sum na okužbo pri 3 otrocih.

4. Vrtec Čebelica Šentrupert: V karanteni oddelek 1. starostnega obdobja, 12 oseb, okužba pri zaposlenem.

5. Vrtec Sonček, Šmarjeta: Do danes je bil v karanteni kombiniran oddelek 1. in 2. starostnega obdobja, 14 oseb, okužba pri otroku in 1 zaposlenem.

6. Vrtec Ciciban Novo mesto: Do petka je bil v karanteni oddelek 2. starostnega obdobja, 19 oseb, okužba je bila potrjena pri vzgojitelju. Sum na okužbo obstaja pri 2 otrocih.

7. Vrtec Ciciban Novo mesto, enota Labod: V domači karanteni ponovno oddelek 2. starostnega obdobja, 24 oseb, okužba potrjena pri vzgojitelju. Sum na okužbo še pri enem zaposlenem.  V tem vrtcu sta bila v karanteni v zadnjem mesecu že 2 oddelka (skupno 43 oseb), pri enem se ponavlja.

8. Vrtec Pedenjped Novo mesto, Pedenjped: Sum na okužbo pri 1 otroku.

9. Vrtec Pedenjped Novo mesto, Sapramiška: Sum na okužbo pri 1 otroku.

10. Vrtec Šentjernej, enota Živžav: Okužba potrjena pri 1 zaposlenem, pri 2 zaposlenih sum na okužbo. Sum na okužbo še pri 1 otroku.

Osnovne šole: 18 šol (v dveh tednih 9 več – podvojitev)

1. Osnovna šola Brusnice: V karanteni 8. razred (do 20. marca, 15 oseb), 6. razred (do 21. marca, 23 oseb), 7. razred (do 25. marca, 20 oseb), 9. razred (do 25. marca, 23 oseb). Okuženi: 3 učenci in 2 učitelja, sum na okužbo 2 učenca in 4 učitelji.

2. Osnovna šola Center Novo mesto: V karanteni 9. razred (do 25. marca, 21 oseb, okužba pri učitelju).

Včeraj, v soboto, se je iztekla karantena za dva razreda: 4. in 7., s skupno 41 osebami. Okužba potrjena pri 5 učencih.

3. Osnovna šola Drska: V karanteni celoten 9. razred, 23 oseb, pouk poteka na daljavo. Okužba pri učencu ali več učencih oddelka. Okužen 1 zaposleni.

V sredo, 17. marca, se je karantena iztekla za 7., 8, in 9. razred. 9. razred je od četrtka, 18. marca, ponovno v karanteni.

4. Osnovna šola Grm Novo mesto: Do torka, 16. marca, je bil v karanteni 6. razred (27 učencev). Okužba s koronavirusom pri 1 zaposlenem (očitno težja, že od 23. februarja). Sum na okužbo pri 1 zaposlenem.

5. Osnovna šola Dolenjske Toplice: Sum na okužbo pri 2 učencih.

6. Osnovna šola Frana Metelka Škocjan: Okužen 1 zaposleni, sum na okužbo pri 1 učencu.

7. Osnovna šola Milke Šobar – Nataše, Črnomelj: Do petka je bil v karanteni celoten 9. razred, 8 oseb, okužba  pri učitelju, pouk je potekal na daljavo. Okužen je bil še en učitelj, ki pa je bil doma.

8. Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj: V karanteni 5., 7., 8. in 9. razred Skupno 67 oseb. Pouk poteka na daljavo. Okužba potrjena pri 6 učencih, sum na okužbo pri 9 učencih.

9. Osnovna šola Ljubo Šercer Kočevje: V tem tednu je bilo v karanteni kar 5 razredov: 1., 2, 3., 6. in 7. razred. Sum na okužbo pri učitelji in učencih.

10. Osnovna šola Ob Rinži, Kočevje: Sum na okužbo pri več učencih in 1 zaposlenem.

11. Osnovna šola Stara Cerkev, Kočevje: V ponedeljek se je iztekla karantena za 7. razred, Okužba potrjena pri 2 učencih.

12. Osnovna šola Zbora odposlancev Kočevje: Do danes v karanteni 1. razred (18 oseb), okužba pri učencu ali več učencih. Do petka je bil v karanteni 5. razred (24 oseb), okužba pri učencu ali več učencih. Okužba potrjena pri 5 zaposlenih.

13. Osnovna šola dr. Ivana Prijatelja Sodražica: V karanteni 3. razred, 16 oseb, pouk poteka na daljavo, okužen učenec ali več učencev.

14. Osnovna šola Otočec: Sum na okužbo pri 2 učencih.

15. Osnovna šola Trebnje: Okužba pri 1 zaposlenem, sum na okužbo še pri enem zaposlenem. V tej šoli se je v tednu iztekla karantena za 4. in 9. razred (za 48 otrok), pouk je potekal na daljavo.

16. Podružnična šola Dolenja Nemška vas: Okužba potrjena pri 2 učencih. V ponedeljek se je iztekla karantena za 1. razred (25 oseb), pouk je potekal na daljavo.

17. Osnovna šola Vavta vas: V karanteni 7. razred, 24 oseb, pouk poteka na daljavo, okužba pri učencu ali več učencih oddelka.

18. Osnovna šola Šmarjeta: Do danes je bil v karanteni 6. razred, 22 oseb, pouk je potekal na daljavo. Okužba pri učencu, na šoli je okužba potrjena pri 2 učencih.

Srednje šole: 6 šol (v dveh tednih 5 več)

1. Gimnazija in srednja šola Kočevje: Okužba dijaka

2. Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Grm, Novo mesto: Karantena za celoten 3. letnik, pouk poteka na daljavo, 30 oseb. Sum na okužbo pri dijaku, okužba s koronoavirusom 3 zaposleni

3. Šolski center Novo mesto, Višja strokovna šola: V karanteni 2. letnik, 23 oseb, pri 1 dijaku okužba, pri 1 zaposlenem sum na okužbo.

4. Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija: do danes v karanteni 2. letnik, 32 oseb, pouk je potekal na daljavo. Okuženih 6 dijakov in 2 zaposlena. Sum na okužbo še pri enem dijaku.

5. Šolski center Novo mesto, Srednja strojna šola: V karanteni 2. letnik, 27 oseb, pouk poteka na daljavo, okužba en ali več dijakov.

6. Šolski center Novo mesto, Srednja zdravstvena in kemijska šola: V karanteni 3. in 4. letnik, 49 oseb, pouk poteka na daljavo, okužba pri dijaku ali več dijakih oddelka. Okuženih 7 dijakov in 1 zaposleni.

Podatki za Jugovzhodno Slovenijo:

Podatki za Slovenijo: 439 otrok in 417 zaposlenih

V Sloveniji so v petek, 19. marca, okužbe ali sume na okužb beležili pri otrocih, učencih ali dijaki v: 23 vrtcih, 246 osnovnih šolah, 147 srednjih šolah, 3 osnovnih šolah s prilagojenim programom, 15 glasbenih šolah, 2 dijaških domovih in 2 zavodih. Skupno je bilo okuženih ali imelo sum na okužbo 439 otrok, učencev ali dijakov.

Med zaposlenimi so bile okužbe ali sumi pri 138 zaposlenimi v vrtcih, 202 v osnovnih šolah, 40 v srednjih šolah, 19 v osnovnih šolah s prilagojenim programom, 14 v glasbenih šolah, 1 v dijaškem domu in 3 v zavodih. Skupno je bilo okuženih 417 zaposlenih.

Vir: COVID-19 Sledilnik

C. R.