Jutri v šolah osnovnošolci po modelu B in srednješolci po modelu C

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Pouk v vseh osnovnih šolah v državi se bo od jutri dalje za vse razrede nadaljeval enako kot doslej, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, in sicer po modelu C. Odprti so tudi dijaški domovi.

V okviru modela C bo pouk potekal tako, da je v šoli prisotna polovica dijakov oziroma polovica oddelkov šole, polovica dijakov oziroma oddelkov pa bo imela pouk na daljavo.

Model C daje avtonomijo ravnatelju, da določi število dijakov oziroma oddelke, ki imajo pouk v šoli in nato na daljavo. Učitelji bodo pouk izvajali v razredu. Za dijake, ki bodo na domu, pa na daljavo. Glede na aktualno epidemiološko sliko se bodo dijaki v šoli izmenjevali tedensko.

Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti obiskovali v šoli. Enako velja za udeležence izobraževanja odraslih.

Spremenjen odlok o nošenju zaščitnih mask

Za zmanjšanje tveganja in širjenja okužbe je vlada spremenila tudi odlok o nošenju zaščitnih mask, po katerem je uporaba zaščitnih mask za sedaj obvezna za vse učenke in učence od 6. razreda osnovne šole dalje.

Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učiteljice in učitelje v osnovnih šolah. V veljavi po že utečenem protokolu ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi (testi HAG), opredeljeno pa je tudi, kdaj zaposlenim testiranja ni potrebno opraviti (če so okužbo že preboleli).

V teh dneh se bo začelo tudi prednostno cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Najprej za zaposlene, ki so starejši od 50 let, nato pa za vse preostale.

V Zdravstvenem domu Kočevje so do včeraj že cepili 106 zaposlenih v šolah in vrtcih. Bili so eni prvih v Sloveniji, hkrati so že cepili tudi nekaj policistov in zaposlenih na sodišču.

Ministrica dr. Simona Kustec in minister za zdravje Janez Poklukar sta pred dnevi šolam, zdravstvenim domovom in županom posredovala skupno prošnjo za polno sodelovanje in pomoč pri izvedbi tega obsežnega, osrednjega prednostnega nacionalnega projekta ta hip v boju proti virusu, so sporočili z ministrstva in dodali poziv ministrice za izobraževanje dr. Simone Kustec:

“Prosim, spoštujemo ukrepe, sodelujmo in naredimo vse, kar je v naši moči, da poskrbimo za našo varnost in varnost bližnjih. Le tako bomo preprečili širjenje virusa in pomagali, da se bodo lahko polno odprla še vrata glasbenih šol, višjih šol in fakultet, vrata vrtcev, osnovnih ter srednjih šol pa ostala odprta.”

M. D.