Jure Filipovič: “Na koncu mandata se pogovarjamo o najpomembnejših stvareh, zato se mi zdi to malo neresno”

Dolenjske Toplice

Včeraj popoldne so se na 24. redni seji sestali svetniki občine Dolenjske Toplice. Med drugim so imeli na dnevnem redu poročilo o izvajanju proračuna v prvem polletju in rebalans občinskega proračuna za leto 2018. 

Polletno poročilo potrjuje, da stvari v občini ne gredo po načrtih. Dosegli so le 2,4 milijona evrov prihodkov (42 odstotka načrtovanih v letu 2018). Razlog za to je predvsem v bistveno manjših prihodkih iz evropskih skladov, kjer so pridobili le dobrega pol milijona evrov (dobro tretjino) načrtovanega.

Investicij skorajda ni

Še slabše je bilo pri odhodkih, kjer je bilo v prvem polletju realiziranih le 30 odstotkov načrtovanega za leto 2018 (2,3 milijona od načrtovanih 7,6 milijona evrov). Razlog je bil v izredno nizkih investicijskih odhodkih. Teh je bilo v prvem polletju le 1,1 milijona evrov (23 odstotkov načrtovanega). V letu 2018 so namreč načrtovali kar 5 milijonov evrov investicij, od tega skoraj 4 milijone za novogradnje, dejansko pa je bilo teh v prvem polletju le za 941 tisoč evrov.

Muhič predvsem veliko obljubljal in malo izpeljal

Za občino Dolenjske Toplice tudi sicer velja, da stvari v času županskega mandata Jožeta Muhiča ne gredo po načrtih, da je bilo veliko obljubljenega in malo uresničenega. To potrjujejo tudi rezultati polletnega poslovanja, posledično pa tudi rebalans proračuna za celo leto, s katerimi “naj bi vse to popravili in uredili”. Mimogrede, včerajšnja seja občinskega sveta je bila ena zadnjih ali celo zadnja v mandatu župana Jožeta Muhiča.

Jure Filipovič: “Neresno, da se o najpomembnejših stvareh pogovarjamo ob koncu mandata”

Kaj se dogaja v občini, smo zato vprašali občinskega svetnika Jureta Filipoviča. Povedal nam je:

Jure Filipovič

“Na koncu mandata se pogovarjamo o najpomembnejših stvareh, zato se mi zdi to malo neresno. Začela naj bi se širitev čistilne naprave, ki bi se morala začeti že pred 8 leti, ko bi lahko pridobili tudi evropska sredstva. Štiri leta smo poslušali o preboju Roške in Pionirske ceste, storjenega je bilo zelo malo, zdaj pa naj bi zapičili prvo lopato konec oktobra. Temu preboju sam nisem naklonjen, ker gre za semaforizirano križišče.

Prav tako naj bi se zdaj lotili obnove atletskega stadiona za cca 200.000 evrov. Obnova predvideva 180 m dolg krog, sam sem mnenja, da če se gre v to investicijo, je treba narediti 200-metrski  krog, zunanje tuše in sanitarije. Vendar pa tega ni v načrtu, zato bi bilo bolje, da se počaka še eno leto in se zadevo dobro izpelje. Sem pa podprl spremembo, ker so se s tem strinjali v atletskem društvu in mislim, da je treba prisluhniti željam društev v občini.”

A. L.