Jože Tanko: Veliko krčenje in črtanje investicij, na vseh področjih

Ribnica

Zdajšnja vlada je infrastrukturne projekte po Sloveniji ustavila. Končuje se samo tisto, kar se je začelo v prejšnjem mandatu, pa še to samo tam, kjer ne gre drugače. Zaustavljeni sta tudi 3. in 3.a razvojna os. V prvem primeru gre za gradnjo hitre ceste Novo mesto  – vzhod z mostom čez Krko in novomeško obvoznico ter s predorom pod Gorjanci in dalje v Belo krajino. Prav nič se ne dogaja niti na projektu 3.a razvojne osi, to je cesti z vsemi obvoznicami od Škofljice do Kočevja in dalje.

Jože Tanko: Veliko krčenje in črtanje investicij, na vseh področjih

Nedavno je bil v Demokraciji objavljen intervju z ribniškim poslancem Jožetom Tankom (SDS). Odgovoril je tudi na vprašanje, kako ocenjuje delo te vlade, kjer so infrastrukturne projekte skoraj ustavili, tudi 3. in 3.a razvojna os sta zaustavljeni, saj so to pred volitvami sicer napovedovali, vendar jim ljudje niso verjeli. Tanko je povedal:

“Izkazalo se je, da določen del volilnega telesa hitro zapade pod medijski vpliv in obljube novih obrazov, da bo vse boljše, vse drugače, da se ne bo delalo, ampak samo plesalo.

Vendar pa že iz lastnega življenja vemo, da brez dela “ni jela”. To velja tudi za oblast. Če oblast ne dela, tudi rezultatov ne more biti. Vse to, kar se je dogajalo v času sprejemanja zadnjih dveh proračunov, je prineslo veliko krčenje ali črtanje investicij, ne samo na področju prometa oziroma infrastrukture, ampak tudi na drugih področjih, socialnem in športnem, in drugod. Stvari se ne odvijajo tako, kot bi se morale, nimamo recimo postavljenega sistema in nič se ne dela na dolgotrajni oskrbi, na paliativi, stoji večina investicij v zdravstvu. Še to, kar naredijo, pa nato na polovici podrejo, kot se to zdaj dogaja v UKC Ljubljana.

Izvajajo nekaj izbranih  investicij, pri katerih skrbijo za to, da so stroški dovolj visoki, da se dovolj podražijo in najbrž iz tega naslova tudi kaj kje pofinancirajo na netransparenten način.

Kako je z Ribnico, so kakšni projekti ustavljeni?

Ta trenutek največji projekt, ki ga je odobrila Janševa vlada, ni ustavljen. Tako kot je za Dolenjsko, Belo krajino in Koroško pomembna tretja os, je za naše območje pomembna 3.a razvojna os. Občutek pa imam, da se na tem področju ne dela popolnoma nič. Železnico smo obnovili že pred leti, na cestnem delu, ki je kar velik problem, še posebej, ker bi to lahko bila ena od pomembnih tranzitnih poti, tudi v povezavi s Hrvaško. Še posebej je problem obvoznica Lavrice in Škofljice z navezavo na ljubljansko obvoznico in avtocestni križ ter obvoznice Velikih Lašč, Ribnice in Kočevja. Marsikaj bi lahko izboljšali, potovalni čas, ki je zdaj po nepotrebnem nesorazmerno dolg, bi se bistveno skrajšal. Ampak to za zdajšnjo vlado, žal, očitno ni prioriteta.”

Poslanec Jože Tanko (vir: arhiv)

K. R.