Je Goloba zaščitila družinska naveza tožilstvo-Gibanje Svoboda?

R

Pri odločitvi Komisije za preprečevanje korupcije, da bo začasno ustavila postopek zoper predsednika vlade Roberta Goloba, je bilo odločilno mnenje Specializiranega državnega tožilstva (SDT), da bi bil lahko v nasprotnem primeru ogrožen predkazenski postopek. Pri tem je pomenljivo, da SDT vodi Darja Šlibar, medtem ko njena hči Nika Podakar dela v kabinetu ministra za javno upravo iz vrst Gibanja Svobode in je tudi sicer sama aktivna članica te stranke. Je torej Goloba zaščitila družinska naveza tožilstvo-Gibanje Svoboda?

 

KPK je namreč postopek, ki ga vodi zaradi Golobih pritiskov na policijo, ustavila, ker je Golob zahteval vpogled v spis. Še preden mu je KPK vpogled dovolila, je zaprosila za mnenje SDT, ali bi lahko to kako ogrozilo predkazenski postopek, ki ga SDT in policija v tej isti zadevi vodita zoper Goloba. In odgovor je bil, da bi lahko, zato se je KPK začasno odločila ustaviti postopek zoper Goloba.

Iz slik je razvidno, da je Nika Podakar aktivna članica Gibanja Svoboda.

Pri tem je zanimivo, da se je KPK sploh prvič, vsaj kar je javno znano, za mnenje odločila povprašati SDT, kar pomeni, da ji je nekdo očitno moral namigniti, kako ravnati. Zanimivo je tudi, da se je SDT v tem primeru odločilo podati takšno mnenje, saj v zadevi verjetno ni nič takega, kar bi moralo imeti oznako stroge tajnosti oz. kar bi bilo treba zavarovati pred Golobom.

Zato je dokaj očitno, da sta KPK in SDT z manevrom, ki sta ga izvedla, Golobu predvsem kupila čas. Predvidevamo namreč lahko, da se bo postopek pred SDT vlekel po polžje, med drugim tudi zato, da bo lahko KPK čim pozneje nadaljevala s postopkom. Znano je namreč, da se lahko tovrstni postopki pred SDT vlečejo več let, medtem ko bi morala KPK, če zadeve ne bi ustavila, o primeru odločiti v nekaj mesecih.

A. V.