Javnomnenjska anketa: Golobova stranka močno izgublja

(vir: arhiv)

Stranka Roberta Goloba, Gibanje Svoboda, je v primerjavi s prejšnjimi meseci močno padla, je v zadnji javnomnenjski anketi ugotovila agencija Parsifal.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi Golobovo stranko volilo le še 24,8 odstotka vprašanih. Tik za njo je Slovenska demokratska stranka s 23,7-odstotno podporo. 

Agencija Parsifal je med 10. in 14. oktobrom merila podporo političnih strank med volivci. Na vzorcu 705 anketirancev je prišla do naslednjih ugotovitev. Če bi bile volitve to nedeljo, bi zdajšnje parlamentarne stranke prejele naslednje število glasov:

  • Gibanje Svoboda: 24,8 %,
  • SDS: 23,7 %,
  • NSi: 8,2 %,
  • SD: 6,6 %,
  • Levica: 5 %.

31,1 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, se volitev ne bi udeležili, ali preprosto ne vedo, koga bi volili, ali pa so odgovorili nekaj povsem drugega. Volitev bi se zagotovo udeležilo 57,4 odstotka vprašanih.

Golobova stranka pada, SDS in NSi navzgor
Časovni pregled merjenja podpore največji vladni stranki kaže trend padanja, saj je od meseca junija izgubila 5,5 odstotne točke, medtem ko največji opozicijski stranki SDS podpora zrasla za 1,1 odstotne točke. 1,6 odstotni točki je v primerjavi z junijem pridobila NSi, 0,2 odstotni točki je izgubila SD, Levica je poskočila s 3,7 na 5 odstotkov.

Golobu zamerili upokojenci, sramoto mu dela Klakočar Zupančičeva

Analitiki ugotavljajo, da padcu podpore največje vladne stranke botruje počasna reakcija predsednika vlade na energetsko krizo in hitro ukrepanje, ko gre za kadrovske zamenjave in napade na ključne funkcije v državnem gospodarstvu. Omeniti je potrebno tudi razočarane upokojence – najbolj ogrožen sloj prebivalstva v Sloveniji in dejstvo, da jim je Golobova vlada namenila zgolj 5 evrov dodatka k pokojninam za soočanje z draginjo, medtem ko so sosednje države svojim upokojencem namenile bistveno več. Še več je vlada poklonila javnim uslužbencem.

Veliko škodo je stranki zadala podpredsednica Gibanja Svoboda in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s številnimi spodrsljaji v javnosti, zaradi katerih velja za “črno ovco” stranke in bi jo po mnenju mnogih morali zamenjati zavoljo politične higiene.

Vir

M. D.