Janša: Vplivno politično ozadje išče zamenjavo za Roberta Goloba

Predsednik SDS Janez Janša je sinoči v oddaji 24ur Zvečer komentiral aktualno politično dogajanje. Med drugim je ocenil, da vplivno politično ozadje išče zamenjavo za predsednika vlade Roberta Goloba. A četudi bo do zamenjave prišlo, to po njegovem ne rešuje trenutnega položaja v državi, zato bi bile potrebne predčasne volitve.

 

Nekdanji trikratni predsednik vlade meni, da so čimprejšnje volitve edini izhod iz nastalega položaja. “Po vseh dogajanjih in signalih vidimo, kam pes taco moli. Danes je predsednica države podprla gospo Bobnarjevo, ki dela v njenem uradu, ta pa je ravno pred nekaj dnevi obtožila predsednika vlade protiustavnih in nezakonitih ravnanj. Predsednik vlade je pa na nekem drugem sestanku obtožil predsednico državnega zbora nekih drugih stvari in jo pozval k odstopu. Imamo tri glavne funkcionarje v državi, ki so sprti med sabo in se ukvarjajo sami s sabo.”

Ocenil je, da vplivno ozadje načrtuje zamenjavo Goloba, a slednje ne bo rešilo težave. “Problem ni samo gospod Golob, problem je kompozicija v državnem zboru. To, da neka stranka, ki dobi takšno moč in dobi takšno večino, nastane tri tedne pred volitvami. Samo zamenjava gospoda Goloba, ki je sedaj v planu, ni rešitev, ker bo struktura, ki je bila postavljena na volitvah, ostala ista. Če bodo menjali Goloba, bo to pomenilo, da bo stvar še pol leta v mrtvem teku. Vmes se lahko zgodi karkoli, varnostna situacija je izjemno zapletena.”

Na vprašanje, ali bi SDS podprla zamenjavo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, če bi jo predlagalo Gibanje Svobode, je odgovoril: “Od nekaterih poslancev vladne koalicije so takšni predlogi in namigi že prišli v smislu, naj mi predlagamo zamenjavo in se lahko tudi dogovorimo, kdo iz njihovih vrst bi bil lahko novi predsednik DZ. Vendar mi na te trike ne padamo. Imajo dovolj glasov, da sami naredijo to zamenjavo, če želijo, in prej ali slej jo verjetno tudi bodo.” Glede napovedane rekonstrukcije vlade pa ocenjuje, da je ne bo.

Glede nedavnih izključitev iz Gibanja Svoboda je Janša dejal, da se vodilni v času, ko bi bilo potrebno reševati velike težave, ukvarjajo sami s sabo. “Najbolj žalostno, pri temu filmu, ki ga že gledamo, je to, da imamo vladno stranko in predsednika vlade, ki ima v DZ zgodovinsko večino, 41 glasov. Naša prejšnja koalicija večino časa ni imela te številke. Namesto, da bi se ta silna glasovalna in odločevalska moč izkoristila za tisto, kar bi bilo treba narediti v Sloveniji, pa ne bom izrekel osovražene besede reforma, se gospodje ukvarjajo sami s sabo in iščejo notranje sovražnike, janšiste. Glede na to, da ta pojem ni ravno definiran, je na koncu janšist vsak, ki se ne strinja z njim,” je še dejal.

A. V.