Janša: Predčasne volitve so blizu

Slika kmetije v času, ko jo je kupil Janša.

Na Okrožnem sodišču v Celju je za dopoldne napovedan narok v zadevi, v kateri tožilstvo predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in nekdanjemu predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu očita zlorabo položaja in pomoč pri prodaji nekdanje Janševe parcele z nekdanjo kmetijo v Trenti.

 

Janša je omenjeno posestvo v velikosti 1,5 hektarja kupil leta 1992 za takratnih 45.000 nemških mark, leta 2005 ga je prodal zasebnemu podjetju Eurogradnje za 120.000 evrov, kar se zdi tožilstvu sporno. Trdi, da so Eurogradnje kmetijo, ki so jo različni cenilci ocenili v vrednosti od 20.000 do 130.000 evrov, preplačale. Ker so Eurogradnje nepremičnine nato prodale podjetju Imos, od katerega je Janša kupil stanovanje, tožilstvo trdi, da je Janši del stanovanja z nakupom parcele pokril Imos.

Na vse skupaj se je včeraj odzval tudi Janša in zapisal:

“️Predčasne volitve so blizu in v torek, 9. 7. 2024 ob 9h se bo pred Celjskim sodiščem po 19 letih od dogodka pričel sodni proces PATRIA 2.

Po vzoru PATRIA 1 je:
1. obtožnica podobno absurdna (pomoč pri pomoči pri zlorabi položaja???)
2. kaznivo, ker je bilo posestvo v Trenti leta 1992 kupljeno od privatne osebe za 45.000 DEM in leta 2005 prodano privatnemu podjetju za 120.000€.
3. Celjsko sodišče, sodni senat SUZANA ŽINIĆ, ANDREJ VOLK, CVETKA POSILOVIČ, – sestavljalo na nepregleden način, ki ga (vrstni red) še vedno ne znajo utemeljiti.
4. bil sodni izvedenec, ki je pošteno ocenil nepremičnino, grobo šikaniran s strani @Mpravosodje, odvzeta mu je bila licenca.

Slovensko sodstvo, 80-letna klanovska in politična kontinuiteta, ki ima že danes najnižji ugled v EU, si očitno prizadeva pasti še nižje.”

Janšev zagovornik Franci Matoz je na naroku okobra 2022 dejal, da večje neumnosti, ki jo je prebral v obtožnici, že dolgo časa ni prebral. “Mogoče je tožilec kaj zamešal. Naj si on kupi klet za tisti denar, koliko je bila vredna parcela v Trenti. Tožilstvo v obtožnici trdi, da je bila vredna 20.000 evrov. Če tožilec misli, da za ta denar lahko kaj kupi, mu jaz dam ta denar,” je dejal Matoz.

Po njegovih besedah je bila Janševa parcela velikosti okrog 15.000 kvadratnih metrov, nahajala pa se je na elitni lokaciji ob Soči in je urbanistka povedala, da je parcela zazidljiva, možna je bila tudi nadomestna gradnja.

A. V.