Janša ostro: Vlada s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljansko vojno

Včerajšnja odločitev vlade, s katero je le nekaj ur pred začetkom obeleževanja dneva spomina na žrtve komunizma preklicala sklep o obeleževanju omenjenega dne, je v delu politike in javnosti naletela na burne odzive. Med drugim se je danes znova odzval predsednik prejšnje vlade in predsednik SDS Janez Janša.

 

Janša je na Twitterju spomnil, da je vlada Roberta Goloba preklicala sklep prejšnje vlade, da bomo v državi 17. maja obeleževali dan spomina na številne žrtve komunizma pri nas, ob tem pa ocenil, da je vlada “s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljansko vojno”.

“Pred 33 leti je ob konstituiranju večstrankarske skupščine in odstranitvi kipa Josipa Broza iz preddverja stavbe dr. France Bučar dejal, da se je s tem končala državljanska vojna v Sloveniji. Včerajšnja režimska rehabilitacija komunističnih zločinov hkrati načrtno izničuje izjemne spravne napore generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila,” je zapisal Janša.

“Ukinitev spomina na žrtve zločinov, ki večinoma še vedno nimajo niti izdanih mrliških listov niti groba – ob hkratni rehabilitaciji in slavljenju množičnih morilcev – je zlovešča napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi,” je še dodal Janša.

Precej bolj mlačno se je odzval predsednik NSi Matej Tonin, ki je sicer že nekaj časa deležen očitkov, da njegova stranka v zameno za dobro plačane službe v državnih podjetjih potihoma sodeluje z Golobovo vlado. Takole je zapisal: “Med nami je veliko ljudi, ki so v času prejšnjega režima trpeli, nekateri so celo izgubili svoje najbližje. Ne gre za vprašanje, kdo je bil na ‘pravi strani zgodovine’, ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. Aktualna vlada te širine žal ne premore.”

A. V.