Janša: “Od danes naprej ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi”

Na dogodku ob prevzemu 300 tisoč odmerkov cepiva so sodelovali predsednik vlade Janez Janša, minister za zunanje zadeve Republike Madžarske Petér Szijjártó, minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. (vir: Twitter)

 “Od danes naprej ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi, vsak, ki se želi prosto gibati in vsak, ki odgovorno skrbi za svoje zdravje in zdravje drugih,” je danes izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Madžarska, ki je bila na epidemijo bistveno bolje pripravljena od evropskega povprečja in nam je z zaščitno opremo pomagala že tudi lani, je namreč Sloveniji posodila 300.000 doz odmerkov cepiva AstraZeneca. Slavnostna predaje cepiva AstraZeneca je bila danes v Ljubljani in je pritegnila številne novinarje in snemalce.

Janša je povedal, da bo z dodatnimi dozami cepiva, ki jih je Madžarska donirala Sloveniji, naša država do poletja zaustavila epidemijo. “Na podlagi tega lahko računamo na sproščeno poletje,” je dejal premier.

“V kratkem bo Slovenija kot tudi večina drugih evropskih držav izdala evropski certifikat za prosto prehajanje meja, ki bo omogočal cepljenim, prebolelim in testiranim prosto gibanje po EU,” je v nadaljevanju povedal predsednik vlade, ki je obenem sodržavljankam in sodržavljanom sporočil, da moramo biti v naslednjih tednih vendarle še vedno previdni, kajti število okužb je precej nad evropskim povprečjem, do zadostne precepljenosti pa ukrepi, ki so v veljavi, lahko preprečijo hujše posledice.

Dodal je tudi, da je pred nami še nekaj tednov tekme s časom, “kjer bomo zmagali s pomočjo dodatnih odmerkov cepiva.”

Koordinator podpore cepljenja Jelko Kacin pa je ob tem na Twitterju objavil:

300.000 odmerkov AstreZenece smo dobili v pravem trenutku, ko nam cepiv še vedno primanjkuje. S sosedsko pomočjo bomo hitreje precepili ljudi. Včeraj je Hrvaška sprostila vstop za 1. odmerek AstreZenece že po 21 dneh.”

Novinarji in snemalci

Več, vključno s posnetkom: Predsednik vlade Janez Janša: Z dodatnimi dozami cepiva iz Madžarske lahko računamo na zadostno precepljenost in sproščeno poletje | GOV.SI

M. D.