Janša o varovanju državne meje, socialnih prejemkih, zdravstvenem sistemu in pozivih na antiproslavo

(vir: Twitter)

V sinočnji oddaji Pogovor s predsednikom vlade na televiziji Nova24 je Janez Janša več pozornosti namenil tudi varovanju državne meje, ponovno je opozoril na anomalije na področju socialnih transferjev, kjer bodo potrebne spremembe. Napovedal je več denarja za prenovo zdravstvenih sistemov, kar bo velika priložnost za reforme v zdravstvu. Glede na to, da je Slovenija tik pred praznovanjem Dneva državnosti in da nekateri iz vrst trde levice napovedujejo antiproslavo, je Janša govoril tudi o tem. Pa tudi o slovenski medijski sceni in obveščenosti državljanov.

Zbrali smo nekaj poudarkov:

Varovanje državne meje:

– “Državno mejo je pred legalnimi mogranti mogoče boljše zavarovati. Poleg Policije imamo tudi Slovensko vojsko, ki ima kapaciteto, pa jo opozicija, razen Slovenske nacionalne stranke (SNS), ne pusti uporabiti zaradi nekih kapric. Gre tudi za nerazumno početje opozicije, ki je dvojno ideološko motivirano.

– Preprečevanje aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi je ideološko motivirano. Tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija, ne prenesejo Slovenske vojske , saj je omogočila samostojno državo. Želijo uvoziti nove volivce in tako okrepiti leve stranke, ki ne izhajajo in slovenskih vrednot.”

O socialnih transferjih: “Socialna mreža se v Sloveniji zlorablja, nekateri posamezniki na različne načine pridejo do dodatkov in transferjev, čeprav nekateri do njih niso upravičeni. Ponekod pa je tudi sistem krivično urejen.”

O sredstvih za zdravstveni sistem: “Na voljo bodo znatna sredstva za rekonstrukcijo zdravstvenih sistemov. To bo za velika priložnost za reforme v zdravstvu, ki so čakale 15 let. Zgradili bomo lahko negovalne bolnišnice, sredstva namenili dolgotrajni oskrbi in poskrbeli za marsikaj, kar še potrebujemo.”

O medijih in obveščenosti: “Če bi bil vsakdo obveščen o stvareh, takšne kot so, ne glede na to, kateri medij spremlja, bi Slovenija cvetela. Ključne stvari se zamolčijo, ustvarjajo se umetne afere, kar zastruplja javno ozračje v Sloveniji in preprečuje, da bi se energija usmerila v dosego plebiscitnih sanj.”

O praznovanju Dneva državnosti in pozivih k antiproslavi: “Čeprav večina Dan državnosti praznuje zelo dostojno, imamo v sredo napovedano antiproslavo. Če bi petkovi kolesarji naredili proslavo pod simbolom slovenske zastave – kapo dol. Toda pripravljajo antiproslavo, ki naj bi hkrati motila državno proslavo. To je zavržno.

Pozivanje na antiproslavo ob dnevu državnosti je nedostojno, zavržno, in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami “normalnost” in “civilizacija”. Upam, da si bodo organizatorji antiproslave do srede premislili.”

M. D.