Janša o mandatarstvu in sestavi nove vlade

Predsednik države Borut Pahor in predsednik zmagovalne stranke Janez Janša.

Včeraj je zmagovalec junijskih volitev Janez Janša predsednika države Boruta Pahorja obvestil, da v državnem zboru zaenkrat še ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade za obdobje 2018 do 2022. Ocenjuje pa, da bo v prihodnjih tednih do vlade morda še mogoče priti, ker si večina strank ne želi že četrtih zaporednih predčasnih volitev.

Zagotovljene večine za izvolitev nima niti Marjan Šarec, zato bo predsednik republike v ponedeljek državni zbor obvestil, da po 30-dnevnem roku za mandatarja nove slovenske vlade ne predloga nikogar. Pahor je včeraj govoril tudi s Šarcem, da bi uradno preveril, ali obstajajo možnosti, da do 23. julija, ko poteče zakonski rok, pridobi potrebno parlamentarno podporo. Šarec je predsednika seznanil, da ne bo imel zagotovljene potrebne večine.

Šarčeva pogajanja

Slovenska demokratska stranka (SDS) je na volitvah, ki so bile 3. junija, prejela preko 222 tisoč glasov, kar je več kot Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Socialni demokrati (SD) skupaj, ki sta bili drugo- in tretjeuvrščeni stranki na volitvah. Šarec je nato takoj začel s sestavljanjem koalicije, vendar mu do danes, 47 dni od volitev, še ni uspelo zbrati potrebnih 46 glasov za izvolitev. Na pogajanjih s Šarcem oz. LMŠ in SD, SMC, SAB in DeSUS je sodelovala tudi Nova Slovenija (NSi), ki pa je v ponedeljek odstopila od tega, rekoč, da ne verjamejo, da bi bila tako oblikovana vlada lahko tudi uspešna.

V SDS so se doslej pogovarjali z NSi in SNS, sporočili pa so, da za oblikovanje koalicije oz. vlade potrebujejo vsaj še eno stranko. Pri tem so dodali, da bi bilo najboljše, če bi v novi vladi sodelovala stranka, ki ni bila sestavni del zdajšnje odhajajoče vlade, kjer so članice Cerarjeva SMC, Židanova SD in Erjavčev DeSUS.

»Očitno bo možno«, je uvod v posnetek z nagovorom Janeza Janše o sestavi vlade, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Pobuda za spremembo volilnega sistema

Janša je Pahorja v pismu, ki ga je objavil tudi na Twitterju, zaprosil še za podporo pobudi za spremembo volilnega sistema SDS in NSi, ki bi volivcem omogočila vpliv na izvolitev poslanca, kar bi volilni sistem po besedilu ustave volivcem moral zagotavljati že od leta 2000, ko je večina s spremembo ustave zavrnila večinski sistem volitev, a ta večina (stranke leve sredine in SLS) pozneje tega vpliva volivcem nikoli ni omogočila.

Po zakonu mora biti mandatar za sestavo nove vlade izvoljen do sredine avgusta, sicer bo predsednik države začel s postopki za izvedbo novih predčasnih volitev.

Volilni rezultati na volitvah 3. junija 2018 so bili naslednji:

V 75 od 88 volilnih okrajev je zmagala Slovenska demokratska stranka (obarvano z rumenim). (Foto: Državna volilna komisija)

Izidi glasovanja po listah (z dodanim imenom in priimkom predsednika oz. predsednice):

Kandidatna lista Število poslancev Število glasov Odstotek glasov
1. SDS (Janez Janša) 25  222.042  24,92 %
2. LMŠ (Marjan Šarec) 13  112.250  12,60 %
3. SD (Dejan Židan) 10  88.524   9,93 %
4. SMC (Miro Cerar) 10  86.868   9,75 %
5. LEVICA (Luka Mesec)  9  83.108   9,33 %
6. NSi (Matej Tonin)  7  63.792   7,16 %
7. SAB (Alenka Bratušek)  5  45.492   5,11 %
8. DeSUS (Karl Erjavec)  5  43.889   4,93 %
9.  SNS (Zmago Jelinčič)  4  37.182   4,17 %

V parlament se je uvrstilo 9 strank, ki so presegle 4-odstotni volilni prag.

Objavljamo tudi pismo, ki ga je Janez Janša včeraj naslovil na Boruta Pahorja.

C. R.