Janša: “Nesramno in nevarno ščuvanje šolnikov s strani Branimirja Štruklja”

Branimir Štrukelj, kandidat Levice in podpornik petkovih protestov, je sindikalni boj izrabljal za političnega, v času covida je dnevno vpil, danes molči. (vir: arhiv)

“Nesramno in nevarno ščuvanje šolnikov s strani Branimirja Štruklja, kandidata stranke Levica, na čelu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Slovenije, s katerim ob pomoči radikalno neodgovornih v stranki SD ogroža zdravje in življenja otrok, učiteljev, staršev in vse drugih prebivalcev.”

Tako je včeraj vladni predsednik Janez Janša na družbenih omrežjih komentiral poziv sindikata pod Štrukljevim vodstvom šolnikom k branju uvodnika v t. i. njegovem tedniku, kjer »avtor piše o tem, da je vlada šolski sistem v korona jesen poslala nepripravljenega, zato se ta lahko hitro zlomi«, podobno pa se dogaja tudi v drugih podsistemih države kot je javni prevoz, na to pa so domnevno opozorili tudi v SVIZ. Štrukelj, ki je tudi oče Kučanovega vnuka in nekdanji dolgoletni nadzornik v Mladini – mesečno prejema preko 5600 evrov plače, je članom sindikata še položil na srce, naj ta dopis posredujejo tudi kolegicam in kolegom. Znan je tudi kot aktivni podpornik ljubljanskih petkovih protestnikov.

Na družbenih omrežjih je zavrelo. Mimogrede, med drugim smo lahko prebrali, da Slovenci plačujemo davek neodgovornih petkovih protestnikov, politikov ter “vplivnikov”.

Vrstili so se številni zapisi, na portalu izpostavljamo naslednjega: “Dokler boste učitelji pustili, da sindikat posega v vašo stroko, in govori v vašem imenu, tako dolgo bo tako kot je. Eno so plače in vaše pravice iz zaposlitve, drugo pa je vzgoja in izobraževanje. O tem mora obstajati družbeni konsenz, in sindikat in politika tukaj nimata mesta.”

Oglasil se je tudi znani zdravnik in kardiolog, veliko borec proti korupciji v zdravstvu (mimogrede, navedena Štrukljeva revija se je financirala tudi iz preplačil žilnih opornic), dr. Blaž Mrevlje. Zapisal je: “Bilo je samo vprašanje časa kdaj bodo kučanovi svizci in slične podlasice za vzdrževanje ugrabljene države prilezli iz lukenj.”

Znani kolumnist in analitik Mitja Iršič pa je zapisal: “Pandemija je enkrat za vselej dokazala da slovenska liberalno-socialistična politična elita nima nobenih pomislekov pred pošiljanjem navadnih ljudi v grob v imenu boja za oblast.”

Dejstvo je tudi, politična opozicija (SD, LMŠ, Levica in SAB) postaja čedalje bolj agresivna, politične točke pa so skuša nabirati tudi na plečih otrok. Izpostavimo zgolj primer stranke SD, v katerem ta poziva, naj se v šolah ne nosi zaščitnih mask.

Vse študije, tako domače kot tuje, pa ugotavljajo, da je prav uporaba obrazne maske poleg fizične distance do iznajdbe cepiva najbolj učinkovit ukrep za obvladovanje epidemije. Tudi, ali prav po njihovi zaslugi, trenutno pouk sploh lahko poteka v šolah. Če jih ne bi bilo, bi verjetno morali znova zapirati državo, učenci pa bi se morali poučevati na daljavo.

Poziv SD zato ni samo poceni nabiranje političnih točk, pač pa je lahko za učence, dijake in učitelje skrajno škodljiv. Tako ne presenečajo tudi odzivi nanj.

Ogorčeni odzivi na politikantski odziv prihajajo celo iz vrst SD. Viden član omenjene stranke, sicer župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je tako na Facebooku med drugim zapisal: “Žal moja prizadevanja, prizadevanja civilne zaščite in napore ravnateljev občinskih šol in vrtcev, ki so v tej situaciji v zelo težkem položaju, za zajezitev okužbe ruši poziv mojih strankarskih kolegov, proti nošenju mask. Od takšnih pozivov se distanciram in ponovno apeliram na vas, da spoštujete navodila pristojnih v dobrobit vseh nas.”

M. D.