Ni vse covid, ko pa ta pride na ne-covid oddelek, se vse ustavi!

Kakorkoli nam že presedajo novice o vedno novih okužbah z novim koronavirusom, katerega bolezen je Covid-19, je prav, da prisluhnemo epidemiologom in zdravnikom.

Ne zgolj tistim šarlatanom, ki hujskajo svoje sledilce, naj ne upoštevajo navodil in priporočil proti širjenju novega koronavirusa, v javnost pa vnašajo zmedo.

Število okužb se povečuje, pri tem prevladujejo lokalne okužbe, uvoženih primerov okužb v Slovenijo ni.

UKC Ljubljana je tudi objavil, da ni trdnih dokazov o tem, da bi bili ljudje, ki so Covid-19 že preboleli, zaščiteni pred ponovno okužbo. V Italiji pa je v teh dneh odmevala novica, da je umrl prvi okuženi v njihovi državi. Pred sedmimi meseci je 61-letni bolnik ozdravel, po bolezni si ni več opomogel. Prejšnji teden je umrl.

Za zajezitev širjenja bolezni je tako ključno hitro odkrivanje primerov aktivne okužbe in seveda vsi priporočeni preventivni ukrepi.

Na nas je, da širjenje preprečimo, in sicer tako, da upoštevamo varnostno razdaljo, si nadenemo obrazno zaščito, maske morajo biti pravilno nameščene (pokriti morajo tako nos kot usta), in razkuževanje.

Družbena omrežja so polna različnih objav nekaterih estradnikov, ki v želji po svojih pet minut slave razširjajo vse mogoče. Nekateri imajo tudi druge namene, tudi zle.

V Cerknici zelo priljubljen zdravnik Dušan Baraga iz tamkajšnjega zdravstvenega doma je na Facebooku objavil:

“Ni vse Covid. Ampak, ko Covid pride v ne-covid oddelek, med ne-covid bolnike in zaposlene, se vse ustavi. Zakaj se ustavi? Ja, ker bodo zboleli tisti ranljivi, ki so v bolnici zaradi bolezni. Bolniki s srčnimi, gastro, pljučnim, boleznimi ne morejo priti do obravnave. Oddelki so res lahko tudi prazni, a kaj pomaga, če ni osebja. A bodo prišli zdravit strojnik in umetniki? A je to res tako težko razumeti?

Mislim pa, da sedaj res ni več na državi, da ukrepa, ampak je odgovornost na ljudeh. Če kdo ne upošteva ukrepov, ga je treba na prefinjen način izločiti iz družbe.

Kajti zaradi takih bomo bolniki ostali brez strokovnjakov, ki bi nam pomagali. Starši bodo doma, ker bodo bolne učiteljice in vzgojiteljice, zaposleni bodo brez službe, ker bo zaprt oddelek …

In če so nasprotniki ukrepov celo nekakšni voditelji in vi jim prikimavate. Pomislite, čemu? Šoli na daljavo, izgubi službe, zmanjšanemu dostopu do zdravstva, dopustu, potovanju, sprostitvi …”

Ena izmed Cerkničank je ob tem zapisala: “Gospod Baraga je zdravnik. Zelo dober. Verjemite mu tudi tukaj, ne le v ordinaciji. Če bi bilo možno bi bili verjetno v naših koncih vsi njegovi pacienti.”

Tovrstnih pozivov je na Dolenjskem in v Beli krajini premalo. V Kočevju se direktorica Zdravstvenega doma zelo trudi in dnevno obvešča o stanju ter poziva k upoštevanju ukrepov in priporočil ter previdnosti. V Mariboru tamkajšnji župan tedensko poziva občane in občanke, naj upoštevajo priporočila in navodila. Odkar je začel s tem, se število okužb v Mestni občini Maribor dnevno zmanjšuje. V državi je še nekaj zelo dobrih županov, ki dnevno pozivajo in sprejemajo ukrepe. Kaj pa ostali?

M. D.