Janša in Mesec pridobivata, Fajonova močno izgublja

RTV Slovenija (vir: arhiv)

Po raziskavi javnega mnenja, ki jo je agencija Mediana opravila za RTV Slovenija, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 26,7 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je SD Tanje Fajon s podporo 13,1 odstotka vprašanih, na tretjem pa Levica Luke Mesca z 11,5-odstotno podporo.

V primerjavi s preteklim mesecem je podpora SDS zrasla, SD je strmoglavila za tretjino (iz 18,3 na 13,1 odstotka), izgublja se tudi LMŠ.

Janša in Mesec pridobivata, Fajonova močno izgublja

Stranki SDS se je v primerjavi z rezultati Mediane za TV Slovenija izpred enega meseca podpora povečala za 0,7 odstotne točke, Levici je zrasla za 1,5 odstotne točke in LMŠ za 0,5 odstotne točke. SAB je podpora upadla za 1,3 odstotne točke, medtem ko je podpora SD strmoglavila za skoraj tretjino, z 18,3 odstotka je upadla za kar 5,2 odstotne točke na 13,1 odstotka. Nižjo podporo je prejela tudi NSi, izgubila je 0,3 odstotne točke.

Levica Luke Meseca je v začetku januarja za SD Tanje Fajon zaostajala za 8,3 odstotne točke, tokrat zaostaja le za 1,6 odstotne točke. Takšni so objavljeni rezultati za nekatere obstoječe parlamentarne stranke.

Delajo Goloba, ki nima ničesar in se skriva

Na TV Slovenija so ob navedeni običajni meritvi naročili še dodatno, v katero so vključili nekaj novih strank in gibanj. Po tej anketi so gibanju Robert Goloba v Mediani namerili prvo mesto.

Nasploh v zadnjem času velja inflacija meritev Roberta Goloba, ki še nima niti programa, ni znano niti članstvo, stranko je “kupil” od Jurija Lebna, pred javnostjo se je skril. Nastopa namreč le še v njemu naklonjenih izbranih medijih, kjer so vprašanja in odgovori skrbno izbrani in nadzorovani.

Zavajanja Mediane prek TV Slovenija

Iz v nedeljo zvečer objavljenih rezultatov Mediane je bilo razvidno, da naj bi bila anketa narejena pred letom dni. Vsaj tako je kazal datum ob strani (leto 2021). Dodatno je voditeljica TV Slovenija (iz bobna) brala podatke, ki so bili drugačni kot so bili na ekranu. Na primer, za podporo vladi je govorila, da jo ne podpirata skoraj “dve tretjini vprašanih”, to je skoraj 66 %. Ekran je izpisoval 51 odstotkov, kar je velika razlika.

Veliko zmede je bilo tudi pri uvrstitvi neparlamentarnih strank med parlamentarne. Višek pa je bila navedba o “neveljavnih glasovnicah”. Tega namreč v telefonskem anketiranju ni. In še je tega.

Za Goloba samo “pozitiven vrednostni vprašalnik”

V agenciji Mediana, katere direktorica in solastnica je Janja Božič Marolt, so si za Goloba v dodatnem spraševanju izmislili samo pozitiven “vrednostni vprašalnik”. Glede na to, da Golob doslej v politiki ni še nič pokazal, je to zelo nenavadno. Golob je bil doslej namreč zgolj trgovec z električno energijo. Kot direktor državnega podjetja jo to po monopolni, izredno nizki, ceni kupoval v Jedrski elektrarni Krško in jo naprej prodajal po visoki ceni. V letu 2020 je GEN-I stal 500.000 evrov.

Zaradi takšnih in tolikšnih nepravilnosti (manipulacij vseh vrst) so se včeraj zato vrstili pozivi, da bi morala RTV Slovenija, ki jo (prisilno) plačujemo vsi imetniki električnih števcev in nekaterih drugih naprav, pogodbo z Mediano prekiniti.

Poseben pozitivno naravnan vrednostni vprašalnik za Goloba in t. i. njegovo stranko, o kateri javnost še nič ne ve, nista znana ne članstvo ne program, tega sploh še ni. Na podlagi tega vprašalnika so jim nato v Mediani v končnem seštevku “izračunali” prvo mesto.

Možni so bili samo pozitivni odgovori, kar pokaže vse razsežnosti zlorabe “raziskave”.

M. D.