8. februar: Prešernov dan

(vir: arhiv)

V Sloveniji danes praznujemo, 8. februar, slovenski kulturni praznik, s katerim obeležujemo dan smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ob tem prazniku bodo tudi letos številne kulturne ustanove brezplačno odprle vrata za obiskovalce, na dan odprtih vrat vabijo tudi v Predsedniški palači.

Tradicionalnemu recitalu Prešernove poezije bo sicer zaradi epidemioloških razmer mogoče prisluhniti le preko radijskih valov, tudi proslave v Vrbi letos ne bo.

Vsakoletna državna proslava na predvečer praznika je letos potekala v živo. Prešernovi nagradi sta prejela prevajalec Kajetan Gantar in dirigent Mirko Cuderman.

Nagrade Prešernovega sklada so prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan, dramska igralka Jette Ostan Vejrup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš ter režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež.

V Prešernovi rojstni vasi letos ne bo tradicionalne proslave, prav tako ne bo organiziranih pohodov po poti kulturne dediščine. Kljub temu Občina Žirovnica in tamkajšnji zavod za turizem in kulturo vabita Slovence, naj na ta dan obiščejo rojstne kraje Franceta Prešerna in drugih pomembnih mož ter njihove rojstne hiše. Prešernov smenj V Kranju bodo letos izvedli v okrnjeni obliki.

M. D.