Janša Bratuškovi: “Denar smo dali ljudem, vi ste ga dali tajkunskim bankam”

Alenka Bratušek, v zdajšnji koaliciji jo je posvojil Robert Golob. (vir: arhiv)

Alenka Bratušek je v današnjem poslanskem vprašanju predsedniku vlade Janezu Janši v državnem zboru očitala, da je Slovenija danes zadolžena tako kot še nikoli v zgodovini samostojne države. Janša pa ji je odvrnil, da se je država v lanskem letu zadolžila po bistveno bolj ugodnih obrestnih merah kot v času njene vlade, in dodal,

da so tokrat denar namenili ljudem in gospodarstvu, ne pa reševanju tajkunskih bank, kot so to storili oni, v času njene vlade (v letih 2013 in 2014). 

Janša je še povedal, da je denar, ki so si ga izposodili v lanskem letu, šel ljudem in gospodarstvu za ohranjanje novih delovnih mest. “Denar, ki ste si ga vi izposodili, pa je šel za reševanje bank, med drugim dveh tajkunskih bank, v katere ste dali pol milijarde evrov, zato da se tisti, ki bi morali takrat v stečaj, če bi bil ta dolg izterjan, danes vozijo z jahtami, porscheji in si kupujejo vile po Ljubljani,” je poudaril Janša.

Dejal je, da se Slovenija v lanskem letu ni zadolžila nadpovprečno v primerjavi z drugimi državami članicami EU. Spomnil je, da se je naša država ob nizkih obrestnih merah na mednarodnih trgih zadolžila zelo poceni. Izdala je celo obveznice z negativno obrestno mero, kar pomeni, da bodo davkoplačevalci vrnili manj denarja, kot si ga je država izposodila, je med drugim dejal Janša.

Povedal je še, da si je Slovenija v času vlade Alenke Bratušek izposojala denar z obrestno mero od pet do sedem odstotkov.

“Poleg tega niste želeli sprejeti poceni denarja iz Evropskega mehanizma za reševanje bank, ker so s tem denarjem seveda prišli tudi pogoji, na podlagi katerih teh tajkunskih bank ne bi smeli sanirati, ampak ste ves denar za sanacijo bank obesili na pleča slovenskih davkoplačevalcev in prihodnjih rodov,” je poudaril Janša.

Dodajmo, da se je Slovenija v letih 2013 in 2014, v času vlade Alenke Bratušek, dodatno zadolžila za 10 milijard evrov, kar je bilo največ v zgodovini samostojne države.

M. D.