Janez Janša: V Sloveniji prvi primer angleškega seva koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša na današnji izredni novinarski konferenci. (vir: zajem zaslona)

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji in s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti.

Stanje epidemije v Sloveniji se ne umirja. Situacija se poslabšuje. Stanje je še bolj resno, ker se situacija slabša tudi drugod po EU.

Okužbo z angleškim sevom koronavirusa, ki je bolj nalezljiv, so odkrili pri državljanu Kosova, ki je v Slovenijo prišel iz Belgije, v Sloveniji ima začasno prebivališče. Delal je v Belgiji, za podjetje iz Kranja.

Belgijske oblasti so Slovenijo prek evropskega sistema za zgodnje obveščanje obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa. Kasneje se je razkrilo, da je oseba imela dva testa, eden je bil pozitiven, drugi pa negativen. Na mejah je kazal negativnega.

Premier je izrazil skrb, da je oseba, pri kateri so odkrili angleški sev, dajala lažne podatke. Če je tega več, potem je situacija skrajno resna, če ne, potem je situacija takšna, da jo lahko obvladujemo z načrti, ki jih imamo.

Poleg enega odkritega primera obstaja še sum za dva dodatna primera. Ne šest, kot pišejo nekateri mediji.

“Odpiranje, čeprav v zmanjšanem obsegu in ob določenih omejitvah šol, ni samo stvar šol, ampak tudi nas staršev in vseh tistih, ki smo tako ali drugače vpeti v ta proces in tudi naše ravnanje mora biti kolikor je možno oziroma do skrajnosti previdno, upoštevaje vse higienske in ostale ukrepe,” je povedal predsednik vlade in dodal, da so tudi sicer glede na stanje epidemije, ki je na izjemno resni ravni, previdnostni ukrepi potrebni tudi povsod drugod.

“Tudi kar se tiče nošenja zaščitnih mask, apeliram, da kjer je le možno, uporabljajte trislojne maske ali FFP2, še posebej tam, kjer menite, da bodo stiki, do katerih bo nujno prišlo tekom opravljanja vašega dela, rizični.”

“Vsi si želimo, da bi lahko vse sprostili čim prej. Trenutne številke tega ne dopuščajo. Vse je odvisno od našega obnašanja. Virus, ki se širi hitreje, je med nami, zato je upoštevanje teh ukrepov še bolj pomembno,” je dejal predsednik vlade.

Šole in vrtci se odpirajo po programu. Glede na vse ukrepe, ki so bili predpisani za varno šolanje v prvi triadi, lahko šolanje poteka v učilnicah.

Vlada je sicer že decembra naročila, da se preveri, ali angleški sev virusa obstaja tudi v Sloveniji. Izdelani so tudi posebni PCR testi za angleški sev, ki smo jih včeraj prejeli iz Slovaške. Premier se je slovaški vladi zahvalil za solidarnost, ki jo je izkazala Sloveniji z dobavo hitrih testov za angleški sev virusa covid-19.

Učitelji v drugih evropskih državah zaradi testiranja ne zganjajo panike

Na vprašanje o testiranju učiteljev in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanjem pred torkovim odprtjem prve triade osnovnih šol in vrtcev v celoti (v devetih regijah) pa je dejal, da je to obvezno. Učitelji v drugih evropskih državah zaradi testiranja ne zganjajo panike. Pri nas pa se podpisujejo neke peticije, da jim bo testiranje poškodovalo nosno sluznico. V vladnem uradu se zaposleni redno tedensko testiranje, tako je tudi v gospodarstvu.

“Obnašanje nekaterih učiteljev je nesramno. Vse medije prosim, da eksotom, ki širijo laži o koronavirusu, ne posvečate pozornosti,” je dejal predsednik vlade.

M. D.