Janez Janša: Ruska vojska izvaja zločine zoper človeštvo

Novinarska konferenca Janeza Janše, 21. februar 2023 (vir: Twitter)

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je v parlamentarno obravnavo vložila Predlog Resolucije Državnega zbora RS o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem.

Podrobneje je o vsebini resolucije je včeraj na novinarski konferenci spregovoril predsednik SDS Janez Janša. Uvodoma je povedal, da je pred tem spremljal nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina ruski politični eliti.

Ob poslušanju Putina, predvsem pa ob spremljanju izrazov tistih, ki so ta nagovor poslušali, se je še dodatno izkazalo, da je bila odločitev, da je odločitev poslanske skupine za vložitev resolucije pravilna. 

Janša je poudaril, da obstaja na desetine razlogov, ki v skladu z mednarodnimi akti dejansko argumentirajo uvrstitev Ruske federacije med države, ki podpirajo mednarodni terorizem. Gre za akte Združenih narodov, Sveta Evrope, Evropske unije, pravzaprav celotne mednarodne skupnosti.

Ruska vojska v Ukrajini skupaj s plačanci skupine Wagner izvaja zločine zoper človeštvo, ki so dokazani. Udari ruske vojske na infrastrukturne objekte energetske narave, ki služijo predvsem za proizvajanje energije za ogrevanje bolnišnic, domov za ostarele, stanovanj, bolnišnic, načrtno uničevanje te infrastrukture povzoča posredno na tisoče presežnih smrti, povzroča ogromno trpljenja. Ravnanje z vojnimi ujetniki je v nasprotju z ženevsko konvencijo. Dogajajo se deportacije otrok iz Ukrajine, kraje otrok, na stotine, tisoče primerov je že dokazanih. Vse to predstavlja masovne akte zločinov proti človeštvu in kršenje mednarodnih konvencij.

Na vprašanje, zakaj je poslanska skupina vložila resolucijo zdaj, je Janša odgovoril, da zato, ker tega do danes še ni storila vladna koalicija. Kot je dejal, je skrajni čas, da se tudi Slovenija s to resolucijo pridruži tistim državam, ki so se pridružile resolucijam Sveta Evrope in Evropskega parlamenta. Obenem v resoluciji apeliramo tudi, da podoben akt sprejme tudi izvršilna oblast, torej vlada, in znotraj tega še okrepi politično, humanitarno, gospodarsko in vojaško pomoč Ukrajini.

Kot je še poudaril v tej resoluciji ni ničesar, kar bi odstopalo od uradnih stališč slovenske politike, močno pa odstopa od izjave skupine rusofilov, ki smo jo prebrali pred časom.

 Aktualno politično dogajanje: davki, upokojenci

Novinarska konferenca Janeza Janše, 21. februar 2023 (vir: Twitter)

V nadaljevanju novinarske konference je predsednik SDS komentiral še ostalo aktualno politično dogajanje. Glede vladne najave davčne reforme je dejal, da je ponedeljkova napoved predsednika vlade v državnem zboru v nasprotju s tem, kar vlada dejansko počne. Kot je dejal Janez Janša, gre za napad na blaginjo srednjega razreda: “Svobodnjaki so vam vzeli 1000 evrov.”

Dotaknil se je še problematike upokojencev in njihovih zahtev po višjih pokojninah. Pri tem je izpostavil, da 300 tisoč upokojencev prejema tako nizko pokojnino, da ta “miloščina” predstavlja napad na dostojanstvo generacije, ki nam je priborila samostojno državo. Kot je poudaril, se ta težava ni začela v tej ali prejšnji vladi, pač pa gre za kolektivno krivico, ki je nastajala skozi celotno slovensko osamosvojitev in tranzicijo, ko so se oblikovali in reformirali plačni razredi:

“Glede na omejena sredstva v javnih blagajnah v SDS pozivamo vlado, da v tem času razkorak blaži s posebnimi dodatki, podobno kot je to počela naša vlada.”

Ob koncu je predsednik SDS ponovno poudaril, da bo poslanska skupina SDS podprla vse ukrepe, ki bodo šli v smer, da se ta največja kolektivna krivica največjemu delu generacije v Sloveniji blaži.

Celoten posnetek novinarske konference si lahko ogledate na: povezavi

M. D.