Janez Janša: Genocidi se bodo dogajali toliko časa, dokler bo možno nekaznovano pobijati v imenu ene ideologije

S seje državnega zbora (vir: Kabinet predsednika vlade)

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Uvodoma je poslanec Levice Luka Mesec izpostavil tvit predsednika vlade v zvezi z genocidom, ki se je zgodil v Srebrenici, in nadaljeval, da bi se premier za tvit moral opravičiti.

Premier je ob tem dejal, da mu je žal, da tisti, ki od njega zahtevajo opravičilo zaradi neke izjave, te izjave niso sposobni niti citirati.

“Leta 2009, ob 20. obletnici padca berlinskega zidu, sem bil naprošen s strani ugledne mednarodne institucije za študijo, ki sem jo tudi napisal, objavljena je bila 1. decembra leta 2009 in v njej analiziram dogajanja po padcu berlinskega zidu, tudi na ozemlju bivše Jugoslavije in tudi vzroke zaradi katerih je prišlo do balkanske morije, tudi do pokola v Srebrenici.

Na podlagi te študije sem bil tudi potem izbran za vodenje mednarodne iniciative za dopolnitev resolucije Združenih narodov o genocidu za dopolnitev resolucije, ki jo je skozi Generalno skupščino Združenih narodov spravil poljski jud Lemkin. Leta 2012 je to našo iniciativo podprlo prek 100 svetovnih voditeljev, objavljeno je bilo v svetovnih medijih, o njem smo govorili na Generalni skupščini Združenih narodov. Od leta 2009 naprej ob obletnici genocida v Srebrenici, to študijo ponovno izpostavim. To sem naredil tudi letos. Nisem je zdaj napisal, ampak pred enajstimi leti,” je dejal premier in nadaljeval:

“Moram reči, da doslej argumenti in te študije niso nikogar zmotile, nihče ni nanjo odgovarjal v Sloveniji. V Sloveniji se je to ignoriralo, v mednarodni javnosti pa je bilo o tem precej razprave.”

Kot je poudaril predsednik vlade je genocid v Srebrenici zasnovalo isto zlo, ki se je kotilo na Akademiji jugoslovanske armade v Beogradu.

“Študiral sem obramboslovje in poznam tisto doktrino in v tisti doktrini piše, da je treba nasprotnika, bodisi agresorja bodisi razrednega sovražnika fizično uničiti, to se pravi, ubiti, umoriti. To je končni cilj oboroženega boja. To je doktrina, v katero je bil vzgojen Ratko Mladić in ki je v Srebrenici ter še v nekaterih drugih krajih v Bosni pokol izvedel,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Poudaril je tudi, da “nekateri, ki so sodelovali pri tem, so v postopkih pred mednarodnim sodiščem svoj zagovor utemeljili na tem, da so verjeli, da zaradi tega, ker za povojne poboje v bivši Jugoslaviji, kjer so pomorili na 10 tisoče vojnih ujetnikov, ni nihče odgovarjal, da tudi oni ne bodo odgovarjali, in da čez 50 let, ko se bodo grobovi odkrili, to nikogar več ne bo zanimalo. Na te stvari sem opozoril in to so zgodovinska dejstva.”

“Kar se tiče vojne v Bosni in Srebrenico, če Slovenija takrat, ko sem bil minister za obrambo, Bošnjakom ne bi pomagala, diplomatsko, z usposabljanjem njihovih enot in z orožjem in z vojaško opremo, bi bilo teh Srebrenic še petkrat več, najmanj. Obstajajo dokazi za to,” je dejal predsednik vlade in dodal, da “tisti, ki zaradi tega, ker ni sposoben vseh zločinov obsoditi enako in jih meriti z istimi vatli, kriči zaradi te primerjave, v bistvu kričijo sami sebi.”

“Če bi svet zmogel enako obsoditi vse zločine ne glede na to katera ideologija jih je spodbudila, ne bi bilo Srebrenice, ne bi bilo Ruande, ne bi bilo številnih podobnih genocidnih dejanj v svetu,” je poudaril Janša.

“Prizadevamo si, da se resolucija združenih narodov o genocidu ustrezno dopolni. In dokler bo možno nekaznovano pobijati v imenu ene ideologije, v imenu druge pa bo to obsojeno, toliko časa se bodo genocidi v svetu dogajali in o tem obstaja v civiliziranem svetu soglasje, nihče temu ne nasprotuje, razen v Sloveniji,” je še poudaril premier Janez Janša.

M. D.