Izsiljevalski e-virus: V Revozu bodo jutri predvidoma zagnali proizvodnjo

V Sloveniji je bilo 8 napadov, širitev je zaenkrat zaustavljena.

V Revozu bodo jutri, v ponedeljek, predvidoma zagnali proizvodnjo, večino informacijskih povezav jim je uspelo odpraviti.

“V Revozu se je ustavilo nočno delo, proizvodnja je zaustavljena tudi danes,” smo poročali včeraj, v soboto. Današnje, nedeljske novice pa so bile, da se še vedno ukvarjajo s posledicami hekerskega napada. Zjutraj smo poročali, da še ne vedo, kdaj bodo lahko vnovič zagnali proizvodnjo. Več naj bi bilo znanega zvečer. Zdaj pa so sporočili, da bodo jutri, v ponedeljek, predvidoma zagnali proizvodnjo, če se ne bo zgodilo spet kaj nepredvidenega. Iz svetovnega spleta je namreč zaznati tudi sporočila, da se hekerski napad lahko ponovi.

Reševanje problema v Revozu je sicer zelo povezano tudi s pariško centralo, saj je Revoz del Renaultovega sistema in njegovega elektronskega omrežja. V Franciji bo proizvodnja jutri še stala.

Izsiljevalski e-virusi so povzročili, da so bili vsi računalniki zaklenjeni, na njih pa obvestilo v srbohrvaškem jeziku o napadu in zahteva po odkupnini za vnovično delovanje. Zahtevajo plačilo v virtualni valuti bitcon v vrednosti 300 ameriških dolarjev. Če ni plačila v treh dneh, se vrednost podvoji, po sedmih dneh pa navajajo, da bodo datoteke izbrisane.

Prvi je v soboto zjutraj o tem poročal Radio Slovenija. Že v petek pa smo tudi na našem portalu zapisali, da se ta kibernetski elektronski virus širi v zelo velikem obsegu in opozorili na previdnost pri odpiranju elektronske pošte. Širi se namreč prek e-pošte, če odpremo datoteko, ki je okužena s tem.

V Sloveniji so sicer še včeraj navajali, da zaenkrat nimajo podatkov o širitvi okužbe v okviru naše države, že čez nekaj ur se je zgodil Revoz.

Doslej so o okužbah z virusom poročali v 99 državah, med drugim tudi Iv Italiji, Španiji, na Portugalskem, v Veliki Britaniji, ZDA, Rusiji, na Tajvanu, Kitajskem Vietnam in Kazahstanu. Podjetje za kibernetsko varnost Avast pa je zaznalo 75.000 napadov s programsko opremo z imenom WannaCry po svetu. V Veliki Britaniji so napadli številne zdravstvene države, ovirano je bilo celo delo v bolnišnicah, saj računalniki niso delovali. V Španiji so napadli več podjetij, tudi telekomunikacijsko Telefoniko, v Rusiji pa največjo rusko banko Sberbank in tudi rusko notranje ministrstvo.

Več o virusu je dostopno v našem včerajšnjem članku na tej povezavi.

Dopolnitve:

  • Sobota, 13. 5. 2017: Po podatkih, objavljenih v soboto okoli poldneva, je bila širitev izsiljevalskega virusa, ki je prizadel tudi Slovenijo, zaustavljena – sporočajo iz SI-CERT. Po svetu so zabeležili 91.000 kibernetskih napadov, od tega osem v Sloveniji. Podatki sicer še niso končni. Zvečer pa so sporočili, da so se hekerski napadi zaustavili, škoda pa sicer še ni znana.
  • Nedelja, 14. 5. 2017: Izvršni direktor Europola je dejal, da je kibernetski napad z izsiljevalskim virusom prizadel več kot 200.000 tarč, v več kot 150 državah in da nekaj podobnega še niso doživeli. Običajno je takšnih napadov okrog 200 letno. Ocene še niso končne, bojijo se, da se bo vse skupaj še povečalo, ko se bodo ljudje vrnili na delo, prižgali računalnike in ti ne bodo delovali.
  • Nedelja, 14. 5. ob 19. uri: Revoz bo v ponedeljek zjutraj predvidoma zagnal proizvodnjo. Po besedah Nevenke Bašek Zildžović jim je večino povezav, ki so bile posledica hekerskega napada, uspelo vzpostaviti. V francoskem Renaultu, čigar del je novomeški Revoz, pa bo po poročanju francoske tiskovne agencije tovarna v Douaiju v ponedeljek ostala zaprta.

C. R.